Dark
Light

Oudste bijbel ter wereld op internet

Auteur:
1 minuut leestijd

Een deel van de oudste bijbel ter wereld, de Codex Sinaiticus, is vanaf donderdag op internet te bekijken. De universiteitsbibliotheek in Leipzig heeft dat vandaag bekend gemaakt.

Codex Sinaiticus
Codex Sinaiticus
Het boek bevindt zich momenteel op verschillende locaties. Delen ervan bevinden zich in de bibliotheek in Leipzig. Het grootste deel van het oude boek bevindt zich in de British Library in Londen. Deze laatste bibliotheek heeft het initiatief genomen de bijbel in zijn geheel op internet te plaatsen.

Monniken in het St. Catharinaklooster in de Sinaï hebben de ongeveer vierhonderd pagina’s tussen 330 en 350 op perkament geschreven.

De Codex Sinaiticus werd in 1859 door de Duitse geleerde Konstantin von Tischendorf in Egypte gevonden. Hij deed zijn vondst tijdens een bezoek aan het Katharinaklooster op de berg Sinaï. Aan deze locatie heeft de bijbel haar naam te danken.

Aangenomen wordt dat het boek geschreven is tussen 330 en 250 na Christus. Dit in het Grieks door monikken in het St. Catharinaklooster. Oorspronkelijk bevatte de Codex Sinaiticus zowel het Oude als het Nieuwe Testament.

×