‘Overheid moet VOC-archieven redden’

1 minuut leestijd
Reproductie van een plattegrond van Batavia uit circa 1627, collectie Tropenmuseum
Reproductie van een plattegrond van Batavia uit circa 1627, collectie Tropenmuseum

Als het aan de VVD ligt gaat de overheid meer doen aan het behoud van Nederlands cultureel erfgoed in het buitenland. Volgens VVD-Kamerlid Michiel van Veen liggen veel archieven in het buitenland onder erbarmelijke omstandigheden te verpieteren en worden belangrijke historische documenten “aangevreten en beschadigd door schimmels en insecten, inktvraat, waterschade, vocht en verkleving”.

Het gaat onder meer om archieven in Nederland-Indië, Japan, Brazilië, Sri Lanka en India. Van Veen:

“Deze archieven bevatten een schatkamer aan informatie over het leven van VOC-dienaren overzee, en over ontwikkelingen ter plaatse. Over persoonlijke aantekeningen, lijsten met stemmingen van het openbaar bestuur. Lijsten met dopen en huwelijken van Ceylonese Nederlanders. Zowel in het Nederlands als in lokale talen. Het gaat om stukken die teruggaan tot onze Gouden Eeuw en die werkelijk uniek zijn.”

Het Kamerlid roept de Nederlandse overheid op de verantwoordelijkheid voor deze archieven te nemen. Door te helpen de collecties overzee in stand te houden of door ze naar Nederland te halen. Michiel van Veen:

“De klok tikt en elke dag gaat een klein stukje Nederlandse geschiedenis onherroepelijk verloren. Dat is doodzonde! We mogen ons erfgoed niet verloren laten gaan. Want daarmee verliezen we een stukje van onze eigen geschiedenis.”

Er wordt door verschillende particuliere organisaties al wel gewerkt aan de digitalisering van de archieven. De Cort Stichting zet zich bijvoorbeeld in Indonesië in voor het behoud van de VOC-archieven uit Nederlands Indië. Van Veen:

“De originelen blijven vooralsnog waar ze zijn. Als landen noch de wil noch de middelen hebben, om zich erom te bekommeren, moet Nederland vooraan staan om ze naar ons land te halen.”

Boek: Geschiedenis van de VOC

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×