Dark
Light

Paleis Kneuterdijk weer open voor het publiek

Auteur:
1 minuut leestijd
Paleis Kneuterdijk - Foto: Raad van State
Paleis Kneuterdijk - Foto: Raad van State

Voor het eerst in drie jaar worden er weer rondleidingen gegeven door Paleis Kneuterdijk, dat vroeger eigendom was van de koninklijke familie en tegenwoordig gebruikt wordt door de Raad van State. Er zijn dit jaar acht dagen waarop het voormalige koninklijk paleis bezocht kan worden.

De rondleidingen worden georganiseerd door het Haags Historisch Museum. Vertrekpunt is het museum en na een korte stadswandeling volgt de rondleiding door het paleis. Hoogtepunten zijn onder meer de voormalige balzaal en de Gotische zaal. Per keer kunnen maximaal vijfentwintig deelnemers het paleis bezoeken. De rondleidingen vinden plaats op vrijdagen in de periode mei tot en met november.

Koning Willem I kocht Paleis Kneuterdijk in 1816 voor zijn zoon, de latere koning Willem II, en zijn Russische vrouw Anna Paulowna. Het paleis, ontworpen door de Franse architect Daniël Marot, bleef in koninklijk bezit tot koningin Wilhelmina het in 1937 verkocht. Het gebouw kreeg diverse bestemmingen en werd in 1967 aangewezen tot rijksmonument. In 1983 nam de Raad van State zijn intrek in het pand. Na jaren van renovatie en nieuwbouw heeft de Raad van State het gebouwencomplex aan de Kneuterdijk in 2011 weer in gebruik genomen en stelt sindsdien groepen in de gelegenheid om, onder leiding van een gids, een deel van het paleis te bekijken.

×