Paus noemt Armeense massamoord ‘genocide’

Paus Franciscus heeft zondag tijdens een herdenking de Armeense massamoord ‘de eerste genocide van de twintigste eeuw’ genoemd. Die uitspraak ligt gevoelig omdat Turkije altijd heeft ontkend dat het om genocide ging.

Het is later deze maand exact honderd jaar geleden dat de massamoord begon. Op 24 april 1915 werden ruim tweehonderd Armeense intellectuelen in Istanboel opgepakt. De meesten van hen werden vermoord.

In totaal zijn er in 1915 honderdduizenden Armeniërs in Turkije gedeporteerd en vermoord. Sommige schattingen spreken zelfs van 1,5 miljoen slachtoffers. Turkije erkent dat er Armeniërs zijn gedood, maar wil niet spreken van genocide (volkerenmoord). Volgens het land wordt het slachtofferaantal ook overdreven en gaat het om oorlogsslachtoffers.

Een gedeporteerde Armeense moeder met haar dode kind in de woestijn nabij Aleppo, Ottomaanse Rijk - cc
Een gedeporteerde Armeense moeder met haar dode kind in de woestijn nabij Aleppo, Ottomaanse Rijk – cc

Tijdens een mis in de Sint-Pieter werd de moord op de Armeniërs zondag al herdacht, onder meer in bijzijn van de Armeense president Sarkisian. Paus Franciscus noemde het drama tijdens deze mis ‘de eerste genocide van de twintigste eeuw’. Het is voor het eerst dat de paus dat heeft gedaan. Zijn voorganger nam dit woord ook nooit in de mond wanneer het over de moord op de Armeniërs ging.

- advertentie -

Twee andere grote genocides die de paus aanhaalde waren de Holocaust en de moorden onder Stalin in de Sovjet-Unie. De paus:

“Het verzwijgen of ontkennen van het kwaad is als het toestaan dat een wond blijft bloeden zonder dat je die verbindt.”

Voor zondag stond een persbijeenkomst gepland op de Turkse ambassade in het Vaticaan. Die is na de uitlatingen van de paus geschrapt.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: