Dark
Light

Pieter Broertjes vergelijkt IS-gangers met Joden

1 minuut leestijd
Pieter Broertjes - cc
Pieter Broertjes - cc

Donderdagochtend is ophef ontstaan over een uitlating van Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant. In een interview op Radio 1 vergeleek Broertjes moslims die voor de jihad naar Syrië of Irak reizen, bijvoorbeeld om zich aan te sluiten bij IS, met Joden die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël vertrokken.

Broertjes deed zijn uitspraak in het programma De Ochtenden tijdens een gesprek over het eventueel afnemen van paspoorten van jihadstrijders. De Hilversumse burgemeester zei hierover onder meer:

“Het gaat om volwassen mensen. Na de oorlog zijn ook heel veel Nederlanders naar Israël gereisd om daar tegen de Engelsen te vechten. We hebben ze toen ook niet tegengehouden. Het kan wel een ander referentiekader hebben, maar je moet het ook een beetje in perspectief zien.”

De uitspraak is bij verschillende mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Op de sociale media krijgt de burgemeester er inmiddels flink van langs. Esther Voet, directeur van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël), biedt Broertjes via Twitter geschiedenisles aan. “Terroristen vergelijken met Joden richting Israël na WOII is ridicuul.”

Radio1: Broertjes maakt excuses voor vergelijking jihadi’s en joden

×