Plannen voor Holocaust-museum in Hollandsche Schouwburg

1 minuut leestijd
Mensen staan bepakt en bezakt te wachten bij de goederenwagons van een trein in doorvoerkamp Westerbork, 1942-1945
Deportatie vanuit kamp Westerbork in 1942.

Het Joods Historisch Museum heeft dinsdag plannen bekendgemaakt voor Nationaal Sjoa Museum. Het nieuwe museum zal gehuisvest worden in twee historische panden aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan: de Hollandsche Schouwburg en de daar tegenovergelegen voormalige Hervormde Kweekschool.

Het museum, dat onder meer ontwikkeld kan worden dankzij financiële steun van het vfonds, moet straks het complete verhaal vertellen van de uitsluiting, deportatie en moord op ruim drie kwart van de joden uit Nederland (de Sjoa). De initiatiefnemers:

“De afgelopen decennia zijn overal ter wereld, behalve in Nederland, musea en herinneringscentra ingericht die specifiek de geschiedenis van de Sjoa tonen. In Nederland worden op diverse plekken onderdelen van de jodenvervolging verteld en gepresenteerd. Een historisch overzicht hiervan ontbreekt. Die integrale geschiedenis in een Nationaal Sjoa Museum hoort in Amsterdam, in Mokum, de stad waar 80.000 joden ruim elf procent van de bevolking uitmaakten.”

Hollandsche Schouwburg in Amsterdam
Hollandsche Schouwburg in Amsterdam

Europese context

Via de voormalige Kweekschool werden in de Tweede Wereldoorlog ongeveer 600 joodse kinderen gered. De school staat momenteel leeg en de gemeente Amsterdam heeft toestemming gegeven om het pand te gebruiken voor Nationaal Sjoa Museum. De benedenverdieping van de school wordt de komende tijd gereedgemaakt voor exposities, kleine presentaties, films en evenementen.

In de tweede fase worden de Kweekschool en de Hollandsche Schouwburg verbouwd en aangepast tot het Nationaal Sjoa Museum. De bezoeker zal via een vaste opstelling worden geïnformeerd over hoe de joden in de Nederlandse samenleving aan de vooravond van de bezetting leefden, wie zij waren en hoe ze woonden met hun niet-joodse buren. De tentoonstelling presenteert de jaren van bezetting en vervolging toen de joodse gemeenschap werd gedecimeerd, het decennialange zwijgen in Nederland, de verwerking en gevolgen. Het museum wil de Nederlandse geschiedenis steeds in de Europese context plaatsen.

Boek: Wij weten niets van hun lot | Gewone Nederlanders en de Holocaust

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×