Plaquette voor Dakota-slachtoffers 1961

1 minuut leestijd

De onthulde plaquette – Foto: Defensie
In Roermond is zondag een plaquette onthuld voor de slachtoffers van een vliegtuigongeluk dat zich op 2 januari 1961 in Nieuw-Guinea voltrok.

Op die dag stortte een Nederlandse Dakota 079 bij Nieuw-Guinea in zee. Volgens het Ministerie van Defensie gebeurde dit doordat er een parachutefakkel bij het afwerpen vroegtijdig tot ontbranding kwam. Hierdoor ontstond een felle brand in het vliegtuig. Uiteindelijk stortte het toestel neer. De vijf inzittenden, mannen van de Marine Luchtvaartdienst, kwamen allen om het leven.

Het ongeval werd korte tijd later onderzocht door een commissie en die concludeerde dat het vroegtijdig ontbranden van de parachutefakkel een belangrijke rol had gespeeld bij het ongeval. Defensie erkent dat de nabestaanden na afloopt te beperkt zijn geïnformeerd over het ongeval. De onthulling van de herdenkingsplaquette werd zondag bijgewoond door kapitein-ter-zee Wolter Sillevis Smitt. In Roermond zei hij onder meer het volgende:

“In de jaren na het ongeval heeft de onzekerheid over wat er gebeurd is, veel te lang geduurd. Ook was er niet de aandacht voor u als nabestaanden, voor uw terechte gevoelens van boosheid, onbegrip en vertwijfeling, die wij nu vanzelfsprekend vinden. Ik bied u daarvoor, namens de Koninklijke Marine, mijn welgemeende excuses aan.”

Na de onthulling van de bronzen gedenkplaat vloog een Dakota van de Dutch Dakota Association twee keer over het monument. Ook werd het gebed voor de marinevlieger uitgesproken. Hierna werd de Last Post gespeeld en hielden de aanwezigen één minuut stilte.

De plaquette bevindt zich bij het nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×