Plein van de Hemelse Vrede, Peking

1 minuut leestijd
Plein van de Hemelse Vrede - cc
Plein van de Hemelse Vrede - cc

Het Plein van de Hemelse Vrede, ook wel Tiananmen-plein genoemd. Groot plein in Peking, de hoofdstad van de Chinese Volksrepubliek.

Plein van de Hemelse Vrede
Plein van de Hemelse Vrede
Het Plein van de Hemelse Vrede is 880 meter lang en 500 meter breed en kan aan zeker een miljoen mensen plek bieden. In het centrum van het plein bevindt zich het mausoleum waar de voormalige Chinees politicus en partijleider Mao Zedong begraven ligt.

Mao had eerder, op 1 oktober 1949, de Volksrepubliek China vanaf het Plein van de Hemelse Vrede uitgeroepen. Aan de noordkant van het plein ligt de Verboden Stad, de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie vroeger hun rijk bestuurden.

Studentenopstand

In 1989 kwam het plein internationaal in het nieuws vanwege een groot studentenprotest. Het eerste massale protest tegen de Communistische Partij van China en de protestanten trokken met duizenden naar het plein. Op 4 juni 1989 werd er door het Chinese leger een eind gemaakt aan de protesten. Honderden Chinezen verloren hierbij het leven.

Panorama-foto van het Plein van de Hemelse Vrede
Panorama-foto van het Plein van de Hemelse Vrede

De hele wereld over ging een foto die persfotograaf Jeff Widener van Associated Press op 5 juni 1989 maakte. Op de foto is een Chinees te zien die een tank probeert de weg te versperren. De man wiens identiteit nooit bekend is geworden, wordt al snel wereldberoemd onder de naam ‘Tank Man’. De gebeurtenis werd ook vastgelegd op video.

Lees ook: Studentenopstand in Peking (1989)

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×