Dark
Light

‘Portugezen mogelijk eerder in Australië dan Nederlanders’

Auteur:
1 minuut leestijd
De afbeelding van een kangoeroe in het eeuwenoude boekje
De afbeelding van een kangoeroe in het eeuwenoude boekje

Volgens de geschiedenisboeken was Willem Janszoon in 1606 de eerste Europeaan die het vasteland van Australië betrad. Onlangs is echter een gebedenboekje van een Portugese non gevonden dat er op kan wijzen dat Portugezen het continent toch eerder bereikten dan de Nederlanders.

Replica van de Duyfken – Foto: CC/Rupert Gerritsen
Replica van de Duyfken – Foto: CC/Rupert Gerritsen
In het boekje, dat gedateerd is tussen 1580 en 1620, is een afbeelding van een dier gevonden dat veel gelijkenissen vertoont met de typisch Australische kangoeroe. Sommige onderzoekers denken nu dat het goed mogelijk is dat afbeeldingen kangoeroes al circuleerden in de tijd dat Willem Janszoon met zijn schip de Duyfken het continent bereikte.

Het boekje met de bijzondere afbeelding werd onlangs gevonden door Laura Light van de Les Enluminures Gallery in New York. In het boekje zijn ook afbeeldingen te vinden van mannen met een ontbloot bovenlichaam en bladerenkroon. Volgens Light zijn dit mogelijk Aboriginals.

In de Australische media is de eeuwenoude afbeelding van de kleine kangoeroe groot nieuws. Niet iedereen is er echter van overtuigd dat het om een kangoeroe gaat. Volgens sommige deskundigen kan het net zo goed een hert zijn. Het boekje zou eigendom zijn geweest van een non uit Caldas da Rainha, een plaats in het westen van Portugal.

Handig: Lijst van ontdekkingsreizigers

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×