Prehistorische boomstamkano gevonden bij Elst

1 minuut leestijd

Bij het Gelderse Elst is een deel van een prehistorische boomstamkano gevonden. Aardgasbedrijf Gasunie heeft dat vandaag bekendgemaakt.

De vondst dateert uit de Midden IJzertijd en werd aangetroffen in afzettingen van een voormalige loop van de Rijn. Volgens archeologen is er niet eerder zo’n oud vaartuig in Gelderland gevonden.

Gasunie werkt momenteel aan de uitbreiding van haar transportnetwerk en legt nieuwe leidingen tussen Angerlo en Beuningen. Tijdens graafwerkzaamheden bij Elst stuitte een kraanmachinist op een stuk hout. De machinist vermoedde dat het niet om zomaar een stuk hout ging en alarmeerde zijn werkgever. Gasunie schakelde vervolgens het archeologisch adviesbureau RAAP in. Samen met een archeoloog van de gemeente Overbetuwe werden twee kanofragmenten vervolgens veiliggesteld.

De kanodelen bevonden zich op ongeveer 3,5 meter diepte. Het gaat om twee grote delen die samen naar schatting een kwart van de kano vormden. Het grootste deel is 2 meter lang en 80 centimeter breed en het kleinere deel 80 bij 40 centimeter.

Jaarringen
Archeologen hebben met behulp van C14-datering de ouderdom van de kano vast kunnen stellen. Gebleken is dat de kano tussen 400 en 200 voor Christus werd gemaakt. Binnenkort gaan onderzoekers met behulp van jaarringenonderzoek proberen te achterhalen wanneer de kano precies gemaakt werd. In de dwarsrib van de kano zijn ongeveer honderd groeiringen te vinden.

Archeologen hebben eerder oude vaartuigen gevonden in Gelderland. De oudste vondsten tot nu toe werden gedaan bij Druten, Kerk-Avezaath en Kapel-Avezaath. Boomstamkano’s werden eerder onder meer gevonden in Vlaardingen, Uitgeest, Nigtevecht en Kadoelderveld.

De gevonden kanodelen zijn overgebracht naar de afdeling Scheeps- en Onderwaterarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×