/

Prijs voor behoud van Nederlands popcultuurerfgoed

Het eerste singeltje van een Nederlandse 'artist', Eddy Christiani, deze maand precies 65 jaar geleden. (Foto: JEA)
Het eerste singeltje van een Nederlandse 'artist', Eddy Christiani, deze maand precies 65 jaar geleden. (Foto: JEA)

Uitgeverij Joh. Enschedé Amsterdam (JEA) heeft een aanmoedigingsprijs in het leven geroepen voor personen en instellingen die zich inzetten voor het behoud van het Nederlandse popcultuurerfgoed. Henk Hofstede, zanger van The Nits en schrijver van het liedje Dutch Mountains, ontwerpt de award.

Foto: JEA
Foto: JEA
De prijs heeft als naam Dutch Mountains Award. Initiatiefnemer is uitgever Peter Voskuil. Hij schreef zelf Eregalerij der Nederpop en het boek Dutch Mountains, over de geschiedenis van de Nederlandse platenindustrie. Tijdens de research voor zijn boeken schrok Voskuil er van hoe er soms met de Nederlandse popmuziek wordt omgesprongen.

“Je staat er versteld van hoeveel waardevolle spullen en informatie zijn verdwenen. Soms gaan dingen rücksichtlos de vuilnisbak in of vallen collecties zomaar uit elkaar. Tegen relatief lage kosten kunnen we een begin maken met het serieus vastleggen van onze pophistorie. Nu is dat relatief makkelijk te doen, omdat veel materiaal nog in handen van de eerste eigenaar is. Bovendien is het collectieve geheugen op dit gebied nog goed gevuld. Over tien jaar zal dat waarschijnlijk veel duurder of zelfs te laat zijn. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat Nederland over honderd jaar nog altijd naar de Nederpop-klassiekers van nu zal luisteren.”

Met de award hoopt Voskuil onderzoek te stimuleren. Op termijn is zijn droom het stichten van een popmuseum op een centrale plek in Nederland. Daar moeten dan alle deelverzamelingen en reeds genomen initiatieven samenkomen.

“Nu wordt er vaak nog lacherig over onze pophistorie gedaan, maar ik vind dat onze popmuziek net zo goed tot ons cultureel erfgoed behoort als literatuur, theater of kunst.”

Over een half jaar wordt de prijs voor het eerst uitgereikt.

Boek: Eregalerij der Nederpop

Bekijk meer over:

Muziekgeschiedenis, Nieuws

Categorieën

Vorige verhaal

Het Zonnelied van Franciscus van Assisi (1225)

Volgende verhaal

Hakkerts “Eerste Nederlandse Snarenfabriek” in Rotterdam