ModeMode

Prijs voor behoud van Nederlands popcultuurerfgoed

Uitgeverij Joh. Enschedé Amsterdam (JEA) heeft een aanmoedigingsprijs in het leven geroepen voor personen en instellingen die zich inzetten voor het behoud van het Nederlandse popcultuurerfgoed. Henk Hofstede, zanger van The Nits en schrijver van het liedje Dutch Mountains, ontwerpt de award.

- ad -

Foto: JEA
Foto: JEA
De prijs heeft als naam Dutch Mountains Award. Initiatiefnemer is uitgever Peter Voskuil. Hij schreef zelf Eregalerij der Nederpop en het boek Dutch Mountains, over de geschiedenis van de Nederlandse platenindustrie. Tijdens de research voor zijn boeken schrok Voskuil er van hoe er soms met de Nederlandse popmuziek wordt omgesprongen.

“Je staat er versteld van hoeveel waardevolle spullen en informatie zijn verdwenen. Soms gaan dingen rücksichtlos de vuilnisbak in of vallen collecties zomaar uit elkaar. Tegen relatief lage kosten kunnen we een begin maken met het serieus vastleggen van onze pophistorie. Nu is dat relatief makkelijk te doen, omdat veel materiaal nog in handen van de eerste eigenaar is. Bovendien is het collectieve geheugen op dit gebied nog goed gevuld. Over tien jaar zal dat waarschijnlijk veel duurder of zelfs te laat zijn. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat Nederland over honderd jaar nog altijd naar de Nederpop-klassiekers van nu zal luisteren.”

Met de award hoopt Voskuil onderzoek te stimuleren. Op termijn is zijn droom het stichten van een popmuseum op een centrale plek in Nederland. Daar moeten dan alle deelverzamelingen en reeds genomen initiatieven samenkomen.

“Nu wordt er vaak nog lacherig over onze pophistorie gedaan, maar ik vind dat onze popmuziek net zo goed tot ons cultureel erfgoed behoort als literatuur, theater of kunst.”

Over een half jaar wordt de prijs voor het eerst uitgereikt.

- advertentie-

- ad -
- advertentie -

Boek: Eregalerij der Nederpop


Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister


Uit het archief:

 • De schepping volgens Yuval Noah Harari

  De schepping volgens Yuval Noah Harari

  Een erudiet 'scheppingsverhaal' dat met vaart geschreven is, maar zonder een loopje te nemen met onzekerheden, die voor zo’n lange periode onvermijdelijk opduiken.Lees bericht »
 • De levensgevaarlijke mevrouw Breek

  De levensgevaarlijke mevrouw Breek

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontdekte Johanna Maria Breek een lucratievere handel: het aangeven van Joden. Waar ze velen van hen de toekomst voorspelde, ontnam ze deze ook aan tientallen mensen.Lees bericht »
 • Guy Gibson, icoon van Bomber Command

  Guy Gibson, icoon van Bomber Command

  “Een man geboren voor oorlog, maar ook geboren om te sneuvelen in de oorlog. Een man van grote moed, inspiratie en leiderschap.” Het waren deze woorden die Barnes Wallis, de uitvinder van de stuiterbom, gebruikte om Wing Commander Guy Gibson …Lees bericht »
 • Crisis in de Bronstijd

  Crisis in de Bronstijd

  Ruim drieduizend jaar geleden, tijdens de late Bronstijd in het Midden-Oosten (3000-1200 v.Chr.), stortte de ene na de andere mediterrane samenleving in elkaar. Invasies, oorlogen, plunderingen en economische neergang grepen om zich heen.Lees bericht »

Veel meer tips ➱


Populaire geschiedenisboeken:

Spinozoland - Maxime RovereMoederstad - Philip DrögeBoeken bij de Netflix-serie BridgertonLied van de Goden - Reggie BaayDe tuinen van Buitenzorg - Jan Brokken

Bekijk hier meer geschiedenisboeken of recenseer de boeken die al las