Dark
Light

Prins opent Joods Cultureel Kwartier

Auteur:
1 minuut leestijd

Interieur van de Portugese Synagoge – Foto: CC/Massimo Catarinella
Prins Willem-Alexander heeft dinsdag de opening van het Joods Cultureel Kwartier bijgewoond. Tegelijkertijd werd stilgestaan bij het tachtigjarig bestaan van het Joods Historisch Museum (JHM).

Het Joods Cultureel Kwartier heeft vier pijlers. Naast het algemene museum zijn dat de Portugese Synagoge en werelderfgoed-bibliotheek Ets Haim, het JHM Kindermuseum en het monument de Hollandsche Schouwburg. Tezamen met het JHM vormen deze instellingen nu dus het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam.


De vier Joodse culturele instelling bevinden zich op een gebied van ongeveer één vierkante kilometer in de oude Joodse wijk van Amsterdam. De organisatie:

Door de krachten te bundelen en zich gezamenlijk te presenteren als Joods Cultureel Kwartier worden de mogelijkheden vergroot om de verschillende collecties en monumenten in de vorm van tentoonstellingen, digitalisering, onderzoek, educatie en evenementen voor het publiek te ontsluiten.

Het startsein voor de overkoepelende organisatie werd dinsdag gegeven met de onthulling van een kunstwerk: the Fragmented TaLIT van de Israëlisch-Nederlandse beeldkunstenaar Joseph Semah.

Joods Historisch Museum

De collectie van het Joods Historisch Museum bevat momenteel ruim 50.000 objecten, documenten en foto’s. Het museum werd in 1932 geopend in de Waag op de Nieuwmarkt in Amsterdam. De collectie bestond destijds uit 335 voorwerpen.

In de oorlogsjaren moest het museum sluiten en werd een groot deel van de collectie in beslag genomen. Slechts een deel keerde terug. Na een grondige restauratie van de in de oorlog vernielde synagogen betrok het museum in 1987 het synagogencomplex aan het Jonas Daniël Meijerplein.

×