Dark
Light

Provincie wil Vrijheidsmuseum WO2 kans geven

Auteur:
1 minuut leestijd
De gemeente Nijmegen bood vorig jaar het oude fabriekspand De Vasim aan als vestigingsplaats van het nieuwe museum
De gemeente Nijmegen bood vorig jaar het oude fabriekspand De Vasim aan als vestigingsplaats van het nieuwe museum

De provincie Gelderland wil de Stichting Vrijheidsmuseum WO2 financieel te hulp te schieten, zodat het zich bezig kan blijven houden met het uitwerken van de plannen voor een nieuw nationaal museum over de bevrijding en de Tweede Wereldoorlog. Dat meldt Omroep Gelderland.

Mogelijk komt er daarmee toch nog nog een overkoepelend museum over de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen. Doordat het vfonds enkele dagen geleden bekendmaakte dat het niet langer bereid was zes miljoen euro voor het museum uit te trekken, leken de plannen helemaal van de baan.

De provincie Gelderland wil drie ton ter beschikking stellen aan de stichting die bezig is met de uitwerking van de plannen, zodat die een sluitend exploitatieplan kan opstellen.

Gedeputeerde Jan-Jacob van Dijk van het CDA hoopt dat het vfonds de zaak dan opnieuw wil bekijken en alsnog met de zes miljoen euro over de brug komt.

Of de provinciale politiek instemt met het plan om drie ton in de stichting te steken is nog niet duidelijk. Provinciale Staten beslissen de komende week over de kwestie.

De totale kosten van het museum zijn geraamd op 29 miljoen euro.

Het vfonds liet enkele dagen geleden weten geen geld meer in het museum te willen steken. Het stoorde zich aan de gebrekkige samenwerking en trage besluitvorming. Twee van de drie musea die tot de oorspronkelijke initiatiefnemers behoorden (Oorlogsmuseum Overloon en het Airbornemuseum in Oosterbeek), trokken zich inmiddels al terug.

Gedeputeerde Van Dijk hoopt dat andere musea het nieuwe Vrijheidsmuseum willen steunen en dat er samengewerkt kan worden met de provincies Noord-Brabant, Limburg en mogelijk ook Zeeland.

Van Dijk: 3 ton voor Vrijheidsmuseum

×