Dark
Light

Rechts-radicale NPD shockeert met verkiezingsposter

Auteur:
2 minuten leestijd

De controversiële poster
De Duitse rechts-nationalistische NPD ligt onder vuur vanwege een verkiezingsposter voor de Berlijnse parlementsverkiezingen van september. Op de poster is NPD-frontman Udo Voigt in een leren jack te zien op een motor met daarbij in grote letters de leus “Gas geben!”. Een controversiële tekst voor een politieke partij die onder meer erg populair is bij Duitse neo-nazi’s.

Rond Berlijn zijn inmiddels meer dan twintigduizend kopieën van de controversiële poster verspreid. De leus op de poster kan uiteraard op verschillende manieren uitgelegd worden. Waar de NPD zegt dat met de tekst iets als met volle kracht vooruit betekent, storen anderen zich aan het feit dat de tekst ook letterlijk uitgelegd kan worden en dan een duidelijke verwijzing is naar de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog. Verschillende Duitse politieke partijen hebben inmiddels laten weten de poster om die reden onsmakelijk te vinden.

Andreas Gram van de christen-democratische CDU noemde de poster tegenover Der Spiegel zelfs ‘inhumaan’. Volgens Gram wordt overduidelijk verwezen naar de gaskamers. NPD-leider Udo Voigt is zelf van mening dat de beschuldigingen nergens op gebaseerd zijn. Tegenover Der Spiegel zegt hij onder meer:

Ik ben gewoon een gepassioneerd motorrijder en wil het Huis van Afgevaardigden in accelereren. […] Na zesenzestig jaar moeten we eens ophouden met het erbij halen van zaken uit het verleden.

Voigt zegt dat hij de poster aan drieënveertig mensen heeft voorgelegd voordat hij verspreid werd. Slechts één keer kreeg hij naar eigen zeggen een negatieve reactie op het ontwerp.

De NPD heeft in het verleden wel vaker geshockeerd met verkiezingsposters. Eerder ontstond bijvoorbeeld al eens ophef over een poster waarop immigranten Duitsland per vliegend tapijt verlieten. Onlangs nog publiceerde de partij een kruiswoordpuzzel waarbij puzzelaars op zoek moesten naar een wat uit de mode geraakte Duitse voornaam van vijf letters. Het antwoord op de vraag bleek ‘Adolf’ te zijn.

De burgemeester van Berlijn, Klauw Wowereit, zegt niets tegen de controversiële posters te kunnen beginnen omdat de NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) nu eenmaal een legale partij is.

NPD-verbod

Preußischer Landtag, zetel van het Berlijnse parlement – Foto: CC/Jens Lordan
Acht jaar geleden probeerden de toenmalige regering-Schröder, de Bondsdag en de Bondsraad de NPD nog te verbieden omdat de partij anticonstitutioneel en racistisch zou zijn. Ze dienden een verzoek in bij het grondwettelijk hof om de partij te verbieden. Uit onderzoek bleek hierna echter dat de NPD tot op hoog niveau was geïnfiltreerd door veiligheidsdiensten. Een op de zeven NPD’ers bleek maar liefst te spioneren voor de overheid. Zelfs verschillende antidemocratische uitlatingen van de partij bleken gedaan te zijn door dit soort overheidsagenten. Toen dit aan licht gekomen was besloot het grondwettelijk hof het proces tegen de partij niet voort te zetten.

Momenteel wordt in Duitsland opnieuw gedebatteerd over een NPD-verbod.

De NPD heeft momenteel geen zetel in het parlement van Berlijn.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×