In 1657 schilderde de Amersfoortse kunstenaar Gerrit van Stellingwerff (1614-ca.1659) een uitzonderlijk groepsportret van tien kerkmeesters verbonden aan de Sint-Joriskerk. Het werk, getiteld De kerkmeesters van de Sint-Joriskerk, is het enige bekende zeventiende-eeuwse schilderij waarop een college van kerkmeesters staat afgebeeld.
Het schilderij staat vanaf 10 mei centraal in een tentoonstelling in de kerk, waarin niet alleen het werk zelf, maar ook de historische betekenis en context uitvoerig worden belicht. Wat de samenstellers betreft is de boodschap van het schilderij bijzonder. De afgebeelde mannen waren afkomstig uit verschillende religieuze stromingen, waaronder gereformeerden, remonstranten en katholieken.

Zij wilden hun religieuze tolerantie ondanks verschil in geloof laten zien.
Het schilderij is bovendien een zeldzaam bewaard gebleven werk van de schilder Van Stellingwerff. Van hem zijn slechts vier werken bekend: drie schilderijen en een tekening. De kerkmeesters hangt nog altijd op zijn oorspronkelijke plek in de Sint-Joriskerk aan het Hof in Amersfoort. Het doek is nooit bedoekt en het originele spanraam is nog intact, wat uitzonderlijk is voor een zeventiende-eeuws schilderij.
Gildeboek
Vanwege de kwetsbare staat van het werk wordt tijdens de expositie een levensgrote reproductie getoond. Bezoekers krijgen inzicht in de historische context van het werk, via originele archiefstukken, zoals het gildeboek van het Sint-Lucasgilde, de originele schilderopdracht en resolutieboeken van de kerkmeesters. Een animatie brengt de afgebeelde personen tot leven.
Met de tentoonstelling is ook bedoeld om fondsen te werven voor restauratie van het originele werk. Daarvoor is in totaal 95.000 euro nodig. De tentoonstelling loopt van 10 mei tot en met zaterdag 28 juni 2025. Meer informatie is te vinden op joriskerkamersfoort.nl.