Week van de koloniale geschiedenis

Restauratiepremie voor Sint-Anna Godshuis in Lier

Lier op de Ferrariskaart

De Vlaamse minister Geert Bourgeois heeft een restauratiepremie van bijna 700.000 euro uitgetrokken voor de restauratie van het Sint-Anna Godshuis, gelegen in de Begijnhofstraat in Lier.

Het godshuis, gebouwd in 1588 voor noodlijdende echtparen, was oorspronkelijk gevestigd in de Kluizestraat maar is in 1613 verplaatst naar haar de huidige locatie. Minister Bourgeois naar aanleiding van de toekenning van de restauratiepremie:Godshuizen werden tijdens de middeleeuwen gesticht als onderkomen voor bejaarden en behoeftigen. In de vroege negentiende eeuw bestond dit godshuis uit een tiental huisjes in twee rijen, pas later werd het Sint-Beatrix Godshuis verbonden met Sint-Anna en vormt het een complex.

Het complex wordt getypeerd door enkele beeldbepalende gebouwen aan de straatzijde met daarachter een groen grasplein omgeven door eenkamerwoningen.

- advertentie -

De restauratiepremie wordt gebruikt om de gevels en daken van het Sint-Anna Godshuis te restaureren. Na de restauratie blijft de sociale woonfunctie behouden. De modules worden per twee samengevoegd, met behoud van de scheidingsmuur.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: