Rijksmuseum leent Melkmeisje aan Louvre

Het Rijksmuseum in Amsterdam leent ‘Het melkmeisje’ van Johannes Vermeer voor drie maanden uit aan het Louvre in Parijs. Ook twee werken van Gerard ter Borch en een van Hendrick Sorgh uit het Rijksmuseum zijn daar de komende maanden te bewonderen.

‘Het melkmeisje’ van Johannes Vermeer is een van de topstukken van het Rijksmuseum. Het is voor het eerst dat het werk uitgeleend wordt aan het Louvre. Twee keer eerder reisde het werk naar Parijs – de laatst keer in 1966 naar Musée de l’Orangerie.

Op de tentoonstelling in het Louvre wordt het beroemde schilderij getoond met elf andere werken van Vermeer – een derde van zijn oeuvre – in samenhang met tijdgenoten als Gerrit Dou, Gerard ter Borch, Jan Steen, Pieter de Hooch en Gabriel Metsu. Het Rijksmuseum heeft vier schilderijen van Vermeer in zijn collectie die doorgaans naast elkaar hangen in de Eregalerij. Het melkmeisje is daarvan zijn meest beroemde werk.

Lees ook: Johannes Vermeer, kunstschilder uit de Gouden Eeuw
Boek: Vermeer in Delft – Een schilder en zijn stad

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: