Rijksmuseum ontvangt 580 Japanse prenten

1 minuut leestijd

Yanagawa Shigenobu (II), Twee vrouwen op een veranda: een van hen bespeelt een snaarinstrument (Schenking van het Goslings NieuwBeerta Fonds)
Twee grote verzamelaars hebben onlangs een aantal oude Japanse prenten aan het Rijksmuseum in Amsterdam geschonken. In het museum wordt vanaf 8 mei een selectie van dertig van de werken tentoongesteld.

Een van de verzamelaars die een schenking deed is Jan Willem Goslings (1943-2011). Samen met zijn vrouw bracht hij een bijzondere verzameling surimono prenten bijeen: prenten die op duur papier met luxueuze versieringen in goud en zilver werden gedrukt en als exclusief geschenk werden weggegeven aan een kleine groep vrienden en relaties. Dit gebeurde bij speciale gelegenheden zoals Japans nieuwjaar.

De collectie Goslings, bestaande uit ongeveer vierhonderd stukken, is aan het Rijksmuseum geschonken samen met een fonds voor toekomstige uitbreiding van de verzameling, het Goslings NieuwBeerta Fonds.



In het Rijksmuseum in de aanwinsten-presentatie straks de hoogtepunten uit de schenking te zien.

Menno Fitski, conservator Aziatische Kunst, is uiteraard blij met de schenking:

Vooral de schenking Goslings heeft de surimono-collectie van het Rijksmuseum Ć©Ć©n van de meest toonaangevende wereldwijd gemaakt.

De andere verzamelaar van wie het museum werken ontving is H.C. Bos (1926-2007). Hij had een voorkeur voor klassieke afbeeldingen van luxueus geklede Japanse vrouwen uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Ook bracht hij een collectie portretten van acteurs bijeen, die in karakteristieke poses en met expressieve gezichtsuitdrukkingen op papier werden gezet. Bij zijn dood legateerde de verzamelaar 180 Japanse prenten aan het Rijksmuseum.

De aanwinsten-presentatie is te zien van 8 mei tot 9 juli 2012

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×