Tijdens de Tweede Wereldoorlog legde schrijver Roald Dahl (1916-1990) het aan met talloze rijke Amerikaanse vrouwen. Hij deed dit als spion en verzamelde informatie voor zijn vaderland. Dat blijkt uit zijn biografie: Storyteller: The Life of Roald Dahl.
Volgens het boek dat geschreven is door Donald Sturrock en geautoriseerd is door de familie van Roald Dahl, leefde de auteur als een soort ‘James Bond’-spion. Dat schrijft de Britse krant de Telegraph. Delen van de biografie worden de komende tijd gepubliceerd in The Sunday Telegraph.
RAF
Dahl werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog aanvankelijk als piloot bij de Royal Air Force (RAF), maar kon door verwondingen niet langer zijn baan uitoefenen. Hoe hij precies als spion is gerekruteerd is niet bekend, maar sinds 1944 had hij een soort PR-functie bij de Britse Ambassade in Washington.
Als spion moest Dahl zo zoveel mogelijk verkeren in hoge Amerikaanse kringen. Zijn meerderen hoopten hierdoor informatie in handen te krijgen die Amerikaanse deelname aan de Tweede Wereldoorlog zou kunnen versnellen.
Dahl zou met zijn knappe uiterlijk en aantrekkelijke uniform talloze goed bedeelde dames het bed in hebben gekregen. Dat zegt ook een vriendin van hem, Antoinette Haskell in de Telegraph. Hij zou een hele ‘stal’ aan vrouwen gehad hebben. “Hij was erg arrogant met vrouwen, maar daar kwam hij mee weg. Het uniform werkte hem daarin niet tegen en bovendien was hij piloot. Ik denk dat hij met iedereen aan de oost- en westkust heeft geslapen die meer had dan 50.000 pond”, aldus de vriendin.
Dood dochter
Behalve zijn verleden als RAF-officier en spion wordt in het boek ook geschreven over de dood van zijn dochter, Olivia. Die overleed in 1962 op zevenjarige leeftijd aan de gevolgen van mazelen. Roald Dahl schreef op een notitieblokje over haar laatste uren. Dat notitieblokje werd onlangs gevonden in Dahls schrijfhut en is opgenomen in de biografie.
Dahl gaf zijn dochter Ophelia vlak voor zijn dood opdracht om zijn biografie te schrijven. Zij begon ermee, maar vroeg in 2006 Donald Sturrock het af te maken. Deze BBC-verslaggever maakt in 1985 en in 1998 een documentaire over Roald Dahl en kende de schrijver dus goed. Voor de biografie kreeg hij alle informatie uit het familiearchief.
- Link:
- ‘Storyteller’, de biografie van Roald Dahl
- Overzicht van Boeken van Roald Dahl