Robert Falcon Scott en zijn fatale reis naar de zuidpool

2 minuten leestijd
Robert Falcon Scott
Robert Falcon Scott

De Britse ontdekkingsreiziger Robert Falcon Scott is vooral beroemd geworden door zijn poging als eerste mens de geografische zuidpool te bereiken. De Brit bereikte de pool in 1911, maar niet als eerste. De Noor Roald Amundsen was hem net voor. De tragiek in het verhaal van Scott zit hem niet alleen in de mislukte poging als eerste de zuidpool te bereiken. Na, als tweede expeditie de zuidelijke pool te hebben bereikt, overleden alle expeditieleden in het poolgebied.

Robert Falcon Scott
Robert Falcon Scott (Publiek Domein – wiki)
Robert Falcon Scott werd op 6 juni 1868 geboren in Devenport en toonde al snel veel belangstelling voor de zeevaart. Hij ging studeren aan de Stubbington House School. Dit om zich voor te bereiden op toelatingsexamens voor de Royal Navy. Scott slaagde in 1881 in zijn poging en reisde hierna op verschillende schepen over de wereld.

Tijdens een reis op het schip de Empress of India ontmoette Scott Clements Markham die hem vertelde over zijn plannen om naar Antarctica te varen. Dit wekte de belangstelling van Scott en toen Markham hem vroeg om deel te nemen aan de missie, bedacht de Brit zich niet. Robert Falcon Scott werd in 1901 leider van de zogenaamde National Antarctic Expedition.

Zuidpool

In 1904 keerde Scott terug in Engeland en schreef hij een boek over zijn ervaringen in het zuidelijke deel van de aarde: The voyage of the Discovery. In de tussentijd ontstond bij Scott meer en meer het verlangen om de eerste mens te worden die de geografische zuidpool bereikte. Tijdens zijn eerste reis naar Antarctica had hij dit al geprobeerd, maar toen moest hij op 82.15 graden zuiderbreedte stoppen.

Robert Falcon Scott tijdens zijn laatste poolexpeditie
Robert Scott in zijn hut op Kaap Evans, door Herbert Ponting

Expeditie 1911-1912

De Terra Nova
De Terra Nova
In 1911 probeerde Robert Falcon Scott het opnieuw. Terwijl hij met het schip de Terra Nova onderweg was naar het gebied ontving hij een telegram van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. De Noor vertelde hem dat ook hij op reis was naar de zuidpool. Scott had dus concurrentie.

De omstandigheden waren slecht voor Scott en zijn expeditieleden. Het ijs begon te dooien waardoor het lopen extra moeilijk werd. Toen de expeditieleden uiteindelijk op 16 januari in de buurt van de zuidpool waren, zag een van de expeditieleden, Henry Bowers, iets wapperen in de verte. Het bleek een Noorse vlag te zijn. Roald Amundsen en zijn mannen waren hen voor geweest. De Britse reizigers arriveerden dus als tweede expeditie op de geografische zuidpool en troffen daar behalve een vlag ook een telegram van Amundsen aan.

Scott en zijn metgezellen bij de pool. Van links naar rechts: Wilson, Bowers, Evans, Scott en Oates.
Scott en zijn metgezellen bij de pool. Van links naar rechts: Wilson, Bowers, Evans, Scott en Oates. (Publiek Domein – wiki)

Noodlot

Op de terugweg van de zuidpool overleden zowel Scott als de vier andere Britse expeditieleden. Enkele expeditieleden die achtergebleven waren in Cape Evans gingen op zoek en troffen Robert Falcon Scott, Henry Bowers en Edward Wilson dood in hun tent aan. De twee andere expeditieleden, Edgar Evans en Lawrence Oates, bleken al eerder te zijn overleden en zijn nooit teruggevonden.

In de tent van Robert Falcon Scott vonden de mannen een dagboek. De laatste woorden schreef Scott hierin op 29 maart 1912:

“In Gods naam, denk aan onze nabestaanden.”

Bekijk de hut van Robert Falcon Scott

Korte video over de wedloop naar de zuidpool

Boek: Scotts Laatste Expeditie

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×