Dark
Light

Rode Khmer-kopstuk Ieng Thirith (83) overleden

1 minuut leestijd
Ieng Thirith in 2011 - cc
Ieng Thirith in 2011 - cc

Ieng Thirith, de belangrijkste vrouw in het regime van Rode Khmer, is op 83-jarige leeftijd overleden. Ze zou aanvankelijk berecht worden door het Cambodja-tribunaal. Drie jaar geleden werd ze echter op vrije voeten gesteld omdat de rechtbank meende dat haar gezondheid vervolging in de weg stond. Ieng Thirith leed aan dementie.

Ieng Thirith was de echtgenote van oud-minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary. Hij moest, samen met twee andere voormalige leiders van de Rode Khmer, nog wel terechtstaan voor het tribunaal. Sary overleed twee jaar geleden.

In de jaren zeventig was Thirith minister van Sociale Zaken en daarmee de hoogst geplaatste vrouw in het regime van haar schoonbroer Pol Pot.

Democratisch Kampuchea

De Rode Khmer, de militaire tak van de Communistische Partij, kwam in 1975 in Cambodja aan de macht. Het land kreeg toen officieel de naam Democratisch Kampuchea en werd onder leiding van Pol Pot vrijwel hermetisch van de buitenwereld afgesloten. De regering dwong duizenden inwoners van steden naar het platteland te gaan om daar land te gaan ontginnen en in eigen levensonderhoud te gaan voorzien. Het inwoneraantal van hoofdstad Phnom Penh daalde hierdoor in enkele jaren tijd van 300.000 tot ongeveer 23.000.

De gedwongen bevolkingsverplaatsingen gingen gepaard met massa-executies en daarnaast hadden de Cambodjanen onder meer te kampen met een grote hongersnood. Honderdduizenden Cambodjanen stierven de hongerdood. Tijdens het schrikbewind van de Rode Khmer kwamen naar schatting ongeveer twee miljoen mensen om het leven.

DVD: The Killing Fields

×