‘Romeinen brachten Wales nationaal symbool’

1 minuut leestijd

Prei
Prei

Behalve wegen, wijn en andere vernuftigheden, hebben de Romeinen ook hun culinaire voorkeuren verspreid binnen hun rijk. Zo brachten ze de prei naar Wales, tegenwoordig een van de nationale symbolen van dat land.

Dat blijkt uit onderzoek van het National Museum in Wales. Tijdens het nabouwen van een Romeinse tuin maakte het museum gebruik van archeologische resten en onderzoek. Het museum stelt nu dat het de Romeinen waren die Wales de prei brachten. “De Romeinen vielen Groot-Brittannië in 43 na Christus binnen en namen hun tuinontwerpen mee”, zegt Andrew Dixey, manager van het museum.

Volgens Vixey gebruikten de Romeinen hun tuin als verlenging van hun huis, een plek om te relaxen. De tuinen van de indringers bevatten echter niet alleen decoratieve planten en bloemen, maar hadden ook een praktische kant. Ze plantten er groenten, fruit en kruiden en naar nu blijkt dus ook de prei.

Startpagina van Google in Wales tijdens Saint David's Day
Startpagina van Google in Wales tijdens Saint David’s Day

Prei afgebeeld op de Engelse pond als symbool voor Wales.
Prei afgebeeld op de Engelse pond als symbool voor Wales.
Wie aan Wales denkt ziet al snel de Rode Draak voor zich die op de vlag van het land staat afgebeeld. Daarnaast heeft Wales de prei en de narcis als nationale symbolen. Een in het land populaire legende vertelt dat Saint David (± 500-589) de Britten adviseert om preien in hun hoofddeksel te steken zodat ze elkaar kunnen herkennen als ze strijden tegen de Saksen. In Wales wordt nog ieder jaar op 1 maart Saint David’s Day gehouden. Tijdens deze dag speelt ook de prei een belangrijke rol. Vaak biedt een lid van het Britse koningshuis een prei aan aan het Royal Welsh Regiment en de Welsh Guards. Bekijk hier een aantal foto’s van de BBC van Saint David’s Day waarop goed de rol van de prei te zien is.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×