Het Romeins badhuis in het Thermenmuseum in Heerlen blijkt ongeveer een eeuw ouder te zijn dan gedacht. Dat concludeert een team wetenschappers na bestudering van het bouwwerk, dat volgens hen is gebouwd tussen 63 en 73 na Christus. Het zou daarmee gaan om het oudste stenen bouwwerk van Nederland.
Het badhuis is, samen met verschillende Romeinse vondsten rond het complex, de afgelopen drie jaar onderzocht door een team van dertig wetenschappers uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en België. Het Thermenmuseum:
“Na de ontdekking en opgraving van dit badhuis midden vorige eeuw is meer dan 80 jaar gewacht op wetenschappelijke onderzoek van dit formaat.”
Belangrijke ontmoetingsplaats
De uitkomsten van het onderzoek worden in maart bij die de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed gepubliceerd onder de titel Roman Bathing in Coriovallum. Geconcludeerd wordt dat het badhuis rond 63 na Christus werd gebouwd door Romeinse militairen en in de jaren hierna steeds imposanter werd.
“Op het hoogtepunt stond er een façade van maar liefst 48 meter met een hoogte van 8 tot 10 meter met een zwembad. Voor burgers en militairen uit de hele regio werd het een belangrijke ontmoetingsplaats. Tot nu toe werd gedacht dat het badhuis begin tweede eeuw was gebouwd, nu staat vast dat het in de eerste eeuw van onze jaartelling is gebouwd. Rond het jaar nul was er sowieso al bewoning.”
Een pilaar, waarvan gedacht werd dat deze toebehoorde aan het badhuis, blijkt deel van een ander publiek gebouw. Twee van deze stenen gebouwen bij elkaar, dat kan een indicatie zijn voor hoe groot de plaats Coriovallum is geweest. Deze Romeinse nederzetting bevindt zich op de plaats waar tegenwoordig Heerlen ligt. Het badhuis maakte er onderdeel van uit.
Ook interessant: Het vernieuwde Thermenmuseum in Heerlen
…of: Romeinse thermen en de Romeinse badcultuur
Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk