Dark
Light

Romeinse brugresten in de Maas erkend als rijksmonument

Pons Mosae
Auteur:
1 minuut leestijd
Maquette van de Romeinse brug bij Maastricht afbeelding (gemeente Maastricht)
Maquette van de Romeinse brug bij Maastricht afbeelding (gemeente Maastricht)

De restanten van de Romeinse brug in de Maas bij Maastricht zijn officieel erkend als rijksmonument. De brugresten liggen zo’n honderd meter ten zuiden van de laatmiddeleeuwse Servaasbrug. Hij deed ruim twaalf eeuwen dienst voordat hij in 1275 instortte.

In 1963 werden de resten van de brug bij toeval ontdekt tijdens baggerwerkzaamheden. Het is een van de weinige ons bekende bruggen in Nederland uit de Romeinse tijd.

De Romeinse brug, door de Romeinse geschiedschrijver Tacitus Pons Mosae, genoemde, vormde een belangrijke schakel van de Romeinse verbindingsweg tussen Boulogne-sur-Mer en Keulen; de zogenaamde Via Belgica. Het is volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed niet alleen voor Maastricht en Nederland een belangrijk monument, maar ook voor de omliggende landen. Nederland telt ongeveer 63.000 rijksmonumenten waarvan 1.500 archeologische.

Boek: Romeinse sporen – Het relaas van de Romeinen in de Benelux met 309 vindplaatsen om te bezoeken

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×