Romeinse brugresten in de Maas erkend als rijksmonument

Pons Mosae

De restanten van de Romeinse brug in de Maas bij Maastricht zijn officieel erkend als rijksmonument. De brugresten liggen zo’n honderd meter ten zuiden van de laatmiddeleeuwse Servaasbrug. Hij deed ruim twaalf eeuwen dienst voordat hij in 1275 instortte.

In 1963 werden de resten van de brug bij toeval ontdekt tijdens baggerwerkzaamheden. Het is een van de weinige ons bekende bruggen in Nederland uit de Romeinse tijd.

De Romeinse brug, door de Romeinse geschiedschrijver Tacitus Pons Mosae, genoemde, vormde een belangrijke schakel van de Romeinse verbindingsweg tussen Boulogne-sur-Mer en Keulen; de zogenaamde Via Belgica. Het is volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed niet alleen voor Maastricht en Nederland een belangrijk monument, maar ook voor de omliggende landen. Nederland telt ongeveer 63.000 rijksmonumenten waarvan 1.500 archeologische.

Boek: Romeinse sporen – Het relaas van de Romeinen in de Benelux met 309 vindplaatsen om te bezoeken

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: