Met name in Groot-Brittannië is rugby razend populair. Maar ook in landen als Frankrijk, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland kan het balspel op veel belangstelling rekenen. In dit stukje staan we kort stil bij de herkomst van het woord ‘rugby’. Waar komt dat eigenlijk vandaan?
De titel van dit bericht heeft het al verklapt: rugby dankt zijn naam aan een Engelse kostschool. Meer bepaald gaat het om de Rugby School in de stad Rugby (graafschap Warwickshire). Het is, niet alleen dankzij het balspel, een van de bekendste kostscholen van Engeland. De school werd in 1567 opgericht. Aanvankelijk waren er alleen jongens welkom. Sinds 1975 staan ook de deuren voor meisjes open.
In 1823 zou een leerling van de school, ene William Webb Ellis, een spel hebben geïntroduceerd dat we vandaag de dag kennen herkennen als rugby. Volgens de overlevering zou hij tijdens het spelen van een heel ander spel ineens met de bal in zijn armen zijn gaan rennen. Dat was bij het spel dat men eigenlijk speelde overigens helemaal niet toegestaan… De betrouwbaarheid van dit verhaal wordt echter betwijfeld, maar we het beroemde balspel dankt wel zijn naam aan deze geschiedenis.
Bond
Vermoedelijk verliep de ontwikkeling van rugby vrij geleidelijk, maar speelden kostscholen zoals die in rugby hierbij wel een grote rol. Veel kostscholen ontwikkelden eigen rugby-achtige varianten op oudere volksspelen die vaak vrij gewelddadig waren. In Engeland, maar ook in Frankrijk, werden tijdens de Middeleeuwen op markten soms al wedstrijden gehouden waarbij mannen met een ovale-bal rond renden terwijl andere mannen hem, desnoods met fysiek geweld, probeerden te stoppen.
De eerste keer dat er officiële rugbyregels werden opgesteld was in 1845. Een kleine twintig jaar later werd in Londen de Football Association opgericht. Een van de doelstellingen van deze bond was om meer uniformiteit te krijgen in de regels van het rugby. Tot die tijd hanteerde men op veel plekken namelijk weer andere regels, waardoor onderlinge wedstrijden ook moeilijk te organiseren waren.
Webb Ellis Cup
Hoewel Webb Ellis niet de echte uitvinder was van het rugby, is zijn naam in de rugbywereld nog altijd legendarisch. Zo is bijvoorbeeld de trofee van het wereldkampioenschap rugby naar hem vernoemd: de Webb Ellis Cup.
Meer sportgeschiedenis
Boek: The Strangest Rugby Quiz Book