Saddam Hoessein – Voormalig dictator van Irak

2 minuten leestijd
Saddam Hoessein als president van Irak
Saddam Hoessein als president van Irak

Saddam Hoessein (1937-2006), de voormalige president van Irak. Het bewind van de dicatator werd in 2003 omver geworpen, waarna Hoessein op de vlucht sloeg.

Hoessein groeit op in het arme dorp Al-Auja in de buurt van Al-Tikrit. In 1957 wordt de Irakees voor het eerst politiek actief. Hij sluit zich dan aan bij de socialistische Ba’ath Partij. Al snel pleegt hij zijn eerste politieke moord. Slachtoffer is zijn zwager, een communistische activist.

De jonge Saddam Hoessein, jaren vijftig
De jonge Saddam Hoessein, jaren vijftig
Twee jaar later wordt Hoessein na een mislukte liquidatiepoging op de Iraakse premier Abdul Karim Kassem, ter dood veroordeeld. Saddam duikt dan onder in Ad Dawr en vlucht naar Egypte. Na de zogenaamde 14e Ramadan-revolutie van 8 februari 1963 keert Saddam terug naar zijn geboorteland.

Machtsstrijd

De Irakees doet in 1968 mee aan een geweldloze coupe van de Ba’ath Partij. Deze coupe slaagt. De partij heeft vanaf dat moment de macht in handen en behoudt die tot 2003. Datzelfde jaar studeert Saddam af in de rechten.

Elf jaar later (1979) treedt president Ahmed Hassan al-Bakr af. Saddam volgt hem op 42-jarige leeftijd op. Hij is dan niet alleen president maar ook voorzitter van de Ba’Ath Partij.

Saddam regeert ‘zijn land’ met harde hand. Om te voorkomen dat er zijn gezag ondermijnd wordt, installeert hij leden van zijn Al-Tikiticlan op vrijwel alle belangrijke posten van het land. Coupes en aanslagen worden er wel gepleegd, maar hij overleeft ze allemaal. Hoessein brengt, vaak uit voorzorg, vele (mogelijke) tegenstanders om, waaronder leden van zijn eigen familie.

Oorlogen

Van 1980 tot 1988 is het Irak van Hoessein verwikkeld in een hevige oorlog met Iran. De Verenigde Staten helpen Irak door hen wapens te leveren.

Saddam Hoessein kort na zijn gevangenname (wiki)
Saddam Hoessein kort na zijn gevangenname (wiki)
Twee jaar nadat de Irak-Iranoorlog beëindigd is (1990) bezet Saddam het olierijke buurland Koeweit. Dit komt hem duur te staan. De inval leidt tot de Golfoorlog van 1990-1991. Tijdens deze oorlog vuurt Irak onder meer Scud-raketten op Israël en Saoedi-Arabië af. Geallieerde troepen maken onder leiding van Amerika in 1991 een einde aan de bezetting van Koeweit. Ze stoten echter niet door naar Irak waardoor Saddam enigszins opgelucht adem kan halen. In eigen land behoudt hij in ieder geval de macht.

Tweede Golfoorlog

De Tweede Golfoorlog wordt Saddam wel fataal. Amerika, het Verenigd Koninkrijk en enkele bondgenoten oordelen in 2003 dat Irak niet aan de VN-resolutie voldoet waarin gesteld wordt dat Irak volledig moet meewerken aan wapeninspecties. De angst leeft dat Irak chemische wapens maakt. Critici stellen echter dat de oorlog die de VS en het Verenigd Koninkrijk hierop beginnen, niet geoorloofd is omdat niet onomstotelijk bewezen is dat Irak beschikt over massavernietiginswapens.

Het regime Saddam wordt in april 2003 omver geworpen. Saddam Hoessein vlucht, maar wordt in december 2003 gevonden in een kruipruimte bij een boerderij in Adwar, ongeveer tien kilometer ten zuiden van de stad Tikrit. Als Saddam gevangen wordt genomen ziet hij er onverzorgd uit. De beelden van de voormalig president gaan de hele wereld over

Op 1 juli 2004 wordt Saddam Hoessein voorgeleid bij het gerechtshof. Hij zegt de Iraakse rechtbank niet te erkennen, maar op 19 oktober begint toch de rechtszitting tegen de voormalig dictator. Hoessein wordt op 5 november 2006 veroordeeld tot dood door ophanging. De executie vindt op 30 december 2006 plaats. Kort na de ophanging wordt via internet een filmpje verspreid waarop – onduidelijk – de executie van Saddam te zien is.

Boek: Saddam. Biografie van een dictator

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×