Saul Bass (1920-1996) – Amerikaans filmontwerper

1 minuut leestijd
Bekend ontwerp van Saul Bass
Bekend ontwerp van Saul Bass

Google staat woensdag op een bijzondere manier stil bij de 93ste geboortedag van de Amerikaanse grafisch ontwerper Saul Bass.

Still uit de Doodle ter ere van Saul Bass
Saul Bass
Saul Bass werd op 8 mei 1920 geboren in New York en maakte vooral naam met zijn openingstitels voor films en ontwerpen voor filmposters. Gedurende zijn veertigjarige carrière werkte hij onder meer samen met bekende regisseurs als Alfred Hitchcock, Billy Wilder, Stanley Kubrick en Martin Scorsese.

Google staat op zijn startpagina vaker stil bij de geboortedagen van bekende personen. De zogenaamde Doodles waardoor het traditionele logo dan vervangen wordt, bestaan meestal uit een afbeelding die kenmerkend is voor de betreffende persoon. Soms worden ook filmpjes geplaatst en dat is in het geval van Saul Bass ook gebeurd (zie video hierboven).

De sfeer van de film

Tot in de jaren vijftig waren de begin- en eindtitels van films normaal gesproken erg saai. De kijker kreeg gewoon een lijst namen voorgeschoteld die langzaam over het scherm liep. Saul Bass bedacht dat dit beter kon. In 1955 probeerde hij voor het eerst om in deze lijsten de sfeer van de film neer te zetten. Een van de bekendste openingsfilms die Bass ontwierp is die van de film Vertigo (1958) van Alfred Hitchcock. Die openingsfilm is ook in de Doodle verwerkt.

Vooral dankzij het werk van Saul Bass werden de begin- en eindtitels van films steeds meer filmpjes op zich. Een andere ontwerper van titelfilms is bijvoorbeeld Maurice Binder. Hij maakte veel titelfilms bij James Bond-films.

Saul Bass maakte overigens niet alleen veel openingsfilms en filmposters. Hij ontwierp ook een groot aantal logo’s, waaronder die van Minolta, United Airlines en AT&T Bell System.

In onderstaand filmpje staan studenten van de Berliner Technische Kunsthochschule bij het fenomeen ‘film voor de film’.

The Film before The Film

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×