Scheepvaartmuseum belicht koloniale geschiedenis

1 minuut leestijd
'Trance Atlantic' - Foto uit de tentoonstelling van de hand van Lisandro Suriel
'Trance Atlantic' - Foto uit de tentoonstelling van de hand van Lisandro Suriel (Scheepvaartmuseum)

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft een nieuwe vaste tentoonstelling samengesteld waarin getoond wordt hoe de geschiedenis van de scheepvaart is verbonden met koloniaal geweld en slavernij. Ook wordt belicht hoe deze geschiedenis tot op de dag van vandaag doorwerkt.

De tentoonstelling toont een breed scala aan objecten uit de collectie van Het Scheepvaartmuseum, waaronder zeventiende en achttiende-eeuwse schilderijen en bruiklenen van de Noord-Amerikaanse Onödowá’ga-cultuur. Centraal staat een twee meter lang model van het slavenschip D’Keulse Galy, dat de ontvoering van West-Afrikaanse mensen naar Amerika symboliseert. Het museum:

Dit scheepsmodel geeft een beeld van hoe zo’n schip eruitzag, maar vertelt niet over de ervaringen van de mensen aan boord. Daarom zijn bij de museumcollectie video’s met verhalen over historische personen en interviews met experts te zien. Zo krijgen de voorwerpen uit de museumcollectie een andere betekenis. Of misschien zelfs meer betekenis.

Daarnaast worden hedendaagse kunstwerken tentoongesteld van onder meer Lisandro Suriel, Robin Hoed en Wouter Pocorni, die de blijvende invloed van het koloniale verleden op nazaten van tot slaaf gemaakten moeten verbeelden.

De nieuwe vaste tentoonstelling wordt op 26 september aanstaande geopend, tijdens een gratis te bezoeken avondvullend programma met onder meer optredens en paneldiscussies.

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×