Week van de koloniale geschiedenis

Een tabaksdoos met verhaal

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft een achttiende-eeuwse tabaksdoos aan de collectie toegevoegd. Het gaat om de tabaksdoos van ene Jan Jans uit Lutjegast die tussen 1791-1794 bij de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) voer. Op het deksel staat een afbeelding van Batavia (Jakarta) met verschillende schepen, waaronder een saluerende Oostindiëvaarder met VOC-vlag van de Kamer Amsterdam.

De aangekochte tabaksdoos – Foto: Scheepvaartmuseum
Onderop is een afbeelding te vinden van Kaap de Goede Hoop en op de achtergrond de Tafelberg en Duivelspiek. Ook hier zijn een aantal schepen te zien.

Volgens het Scheepvaartmuseum zijn persoonlijke bezittingen die rechtstreeks verwijzen naar de VOC-dienst vrij zeldzaam.

Aan de binnenzijde van het deksel van de tabaksdoos staat een samenvatting van de reizen die Jan Jans als lichtmatroos met de VOC maakte. Voor zijn eerste reis monsterde hij in 1791 aan. Na aankomste in Batavia keerde hij vrijwel direct weer terug naar de Republiek. Volgens het museum is dat opmerkelijk. De meeste zeemannen bleven twee tot drie jaar in Azië voor ze weer terugkeerden.

- advertentie -

Het Scheepvaartmuseum gaat nog nader onderzoek doen naar het complete verhaal van de tabaksdoos. Het museum wil onder meer weten hoe de lichtmatroos in het bezit kwam van de dure tabaksdoos.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: