Dark
Light

Schiedam heeft een eigen Gouden Boekje

Auteur:
1 minuut leestijd
De cover van het Gouden Boekje 'Chloé en de boefjes' met daarnaast een pagina uit het boek
De cover van het Gouden Boekje 'Chloé en de boefjes' met daarnaast een pagina uit het boek (Stedelijk Museum Schiedam)

Eind vorige week is in Schiedam een speciaal ‘Gouden Boekje’ gepresenteerd waarin kinderen meegenomen worden op avontuur door de Schiedamse geschiedenis.

Het verhaal sluit aan bij de historische tentoonstelling Panorama Schiedam, die sinds vorig jaar te zien is in het heropende Stedelijk Museum Schiedam. Alle kinderen uit Schiedam die in groep vier zitten krijgen komend jaar een gratis exemplaar van het Gouden Boekje.

Het kinderboek, dat als titel Chloé en de boefjes reizen door de tijd heeft, is geschreven door Parham Rahimzadeh. De illustraties zijn van de hand van Jan Lieffering. Het boek is sinds vorige week verkrijgbaar in de museumwinkel van het Stedelijk Museum Schiedam en bij een aantal lokale boekhandels.

Over ‘Chloé en de boefjes’:

​Chloé logeert met haar zusje Abbey en hun neefje Louay bij Oma Laleh in Schiedam. Als Chloé bijna in slaap valt, hoort ze een mysterieus gezang. Ze ziet nog net hoe Oma in een blauwe lichtflits verdwijnt, met de twee kleine boefjes achter zich aan. Er zit voor Chloé niets anders op dan achter ze aan te gaan. Dat is het begin van een wonderlijke reis door de tijd. Zal Chloé Oma en de boefjes terug kunnen halen?

De Gouden Boekjes zijn internationaal bekend. De eerste exemplaren verschenen in 1942 in Amerika. Negen jaar later verscheen bij uitgeverij De Bezige Bij het eerste Nederlands boekje, getiteld Pietepaf, het circushondje. Andere bekende titels uit de begintijd zijn bijvoorbeeld Wim is weg, Bij Kiki thuis en Sambo, het kleine zwarte jongetje.

Er verschijnen nog altijd nieuwe exemplaren, waaronder dus speciale culturele edities. In 2021 verscheen bijvoorbeeld nog een Gouden Boekje over het Pieter Teylers Huis, het woonhuis van de grondlegger van Teylers Museum.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×