Eind vorige week is in Schiedam een speciaal ‘Gouden Boekje’ gepresenteerd waarin kinderen meegenomen worden op avontuur door de Schiedamse geschiedenis.
De uitdrukking ‘Schiedam in het oog hebben’ is tegenwoordig niet meer zo vaak te horen. Vroeger werd de zegswijze gebruikt om aan te geven dat een bepaald persoon te diep in het glaasje gekeken had.
Doordat een veelbesproken islamitische school in Amsterdam naar hem is vernoemd, valt zijn naam geregeld: Cornelis Haga. Wie was hij precies?
De heilige Liduina leefde in de vijftiende eeuw. Door een val op het ijs was zij vanaf haar vijftiende aan bed gekluisterd. Gedurende haar ziekbed kreeg ze visioenen en vonden in haar bijzijn wonderen plaats.
Het laatste doodsvonnis werd in Schiedam uitgesproken in 1803. Het betrof Jillis Bruggeman. Op het moment van de bekentenis was hij 53 jaar. Hij kreeg de doodstraf, omdat hij had bekend vanaf zijn vijftiende ‘de afschuwelijke zonde van sodomie’ ofwel homoseksuele handelingen te hebben bedreven.
In het Stedelijk Museum Schiedam is sinds zaterdag de tentoonstelling Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945 te zien. De tentoonstelling geeft een beeld van de ontwikkeling van de Nederlandse kunst van 1945 tot nu.
Het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam heeft een tentoonstelling en boek samengesteld over de exportgeschiedenis van de Nederlande jenever. Het museum over deze tentoonstelling en het boek: De Nederlandse Jenever is bij uitstek een exportproduct en kan internationaal gemakkelijk wedijveren met whisky, bourbon, cognac en gin. In de eenentwintigste eeuw zijn tientallen distilleerderijen bezig oude recepturen te herontdekken en nieuwe kwaliteitsjenevers