Dark
Light

Gouden Boekje over Pieter Teylers Huis

Auteur:
1 minuut leestijd
Gouden Boekje - Het spook in Teylers huis
Gouden Boekje - Het spook in Teylers huis

In de bekende kinderboekenserie Gouden Boekjes is donderdag een uitgave verschenen over Pieter Teylers Huis, het woonhuis van de grondlegger van Teylers Museum. De afgelopen jaren is dit pand gerestaureerd en zoveel mogelijk in authentieke staat teruggebracht. Begin volgende maand opent het de deuren voor het publiek.

Portret van Pieter Teyler van der Hulst door Wybrand Hendriks
Portret van Pieter Teyler van der Hulst door Wybrand Hendriks
Het Gouden Boekje heeft als titel Het spook in Teylers huis en is geschreven door Jan Paul Schutten; de illustraties zijn van de hand van Marloes de Vries. Kinderen maken in het boekje kennis met de oude Pieter Teyler. Op een dag laat hij zijn vrienden bij hem komen om te bespreken wat er met zijn geld en huis moet gebeuren als hij er niet meer is. Op de achterflap lezen we hierover:

“Het moet iets goeds en belangrijks zijn. Dan klinken er opeens allerlei geluiden. Maar er is verder niemand in huis. Is er een spook? Dat kan niet. Pieter Teyler is een man van het geloof en de wetenschap. Bovendien weet iedereen dat spoken niet bestaan. Maar hij begint toch te twijfelen…”

Pieter Teyler (1702-1778) was een Haarlemse zijdehandelaar, bankier en ondernemer. Als aanhanger van de Verlichting liet hij zijn geld en huis na aan een stichting die als doel had de wereld te verbeteren, onder meer door het aanmoedigen van wetenschap en kunst. Na zijn dood besloot de stichting een museum aan zijn huis vast te bouwen: de Ovale Zaal, die in 1784 opende. Teylers Museum, het eerste museum van Nederland, was daarmee geboren.

Gouden Boekje: Het spook in Teylers huis

×