Dark
Light

Schilderij Rembrandt mag Engeland niet uit

Catrina Hoogsaet geschilderd in 1657 door Rembrandt
Auteur:
1 minuut leestijd
Catrina Hoogsaet geschilderd in 1657 door Rembrandt
Catrina Hoogsaet geschilderd in 1657 door Rembrandt

Dat werken van Rembrandt extreem gewild zijn, bleek recent wel toen de politiek in zowel Frankrijk als Nederland zich hard maakte voor de aankoop van twee portretten van de zeventiende-eeuwse meester. Ook in Engeland realiseert men zich de waarde van werken van Rembrandt. De Engelse minister van Cultuur Ed Vaizey bepaalde deze week dat een portret dat Rembrandt in 1657 schilderde, het land voorlopig niet uit mag.

Het gaat om het portret van de welgestelde, doopsgezinde Catrina Hoogsaet (1607-1685), ook wel Trijn Jans genoemd. Op haar verzoek werd op het doek ook haar papegaai afgebeeld. He portret is tegenwoordig te zien in een museum in Oxford. In 2006 werd het naar aanleiding van het Rembrandtjaar nog uitgeleend aan het Rijksmuseum.

Het schilderij is particulier bezit en wordt beschouw als een van de belangrijkste Rembrandt-werken in Groot-Brittannië. De huidige eigenaar zou van plan zijn het portret komende zomer te verkopen aan een buitenlandse koper. Daar wil de Britse minister van Cultuur echter een stokje voor steken. Hij heeft tot februari een exportverbod afgekondigd, zodat potentiële Britse kopers eerst de kans krijgen om het werk aan te kopen. Op die manier hoopt de minister het schilderij voor zijn land te behouden.

Mocht er een serieuze Britse bieder zijn, dan het exportverbod mogelijk verlengd tot oktober, zodat de koper meer tijd heeft om het geld bijeen te krijgen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×