Week van de koloniale geschiedenis

Skelet wolharige mammoet gevonden bij Parijs

Resten van de mammoet – Foto: Still YouTube
Archeologen hebben bij Parijs onlangs het complete skelet van een wolharige mammoet blootgelegd. De mammoet heeft van de archeologen de naam Helmut gekregen.

De vondst werd gedaan bij Changis-sur-Marne, ten oosten van Parijs, tijdens opgravingen van enkele Romeinse resten. Onverwachts stuitten de archeologen tijdens hun werkzaamheden op het skelet van de mammoet. Het is bijzonder dat er in Frankrijk resten van een wolharige mammoet zijn gevonden.


In Siberië worden geregeld resten van de dieren gevonden maar in Frankrijk gebeurt dat maar zelden. In de afgelopen honderdvijftig jaar zijn in het land pas twee keer eerder resten gevonden.

- advertentie -

‘Helmut de mammoet’ leefde tussen de 10.000 en 20.000 jaar geleden. Nader onderzoek moet duidelijker maken wanneer de mammoet precies leefde. Dat de mammoet de naam ´Helmut´ heeft gekregen is opvallend want onderzoek heeft aangetoond dat het om een vrouwelijk exemplaar gaat. De mammoet stierf tussen het twintigste en dertigste levensjaar.

De archeologen hopen nog te kunnen ontdekken waaraan het dier is overleden. Mogelijk verdronk ze in de rivier de Marne maar het kan ook zien dat het dier door neanderthalers of roofdieren werd gedood.

Mammoth skeleton found near Paris

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: