Dark
Light

Slachtoffer Watersnoodramp alsnog geïdentificeerd

Auteur:
1 minuut leestijd
DNA-molecuul (cc - Pixabay - lisichik)
DNA-molecuul (cc - Pixabay - lisichik)

Na een DNA-match is een in 1953 op Terschelling aangespoeld lichaam alsnog geïdentificeerd. Het gaat om Andries Penning, geboren in 1924, kapitein van de kustvaarder Westland. Dat meldt de politie.

Wrakkenmuseum op Terschelling
Wrakkenmuseum op Terschelling (CC BY-SA 3.0 – MarcoSwart – wiki)
Penning’s schip verging met zeven opvarenden in de nacht van de watersnoodramp 1953 op de Noordzee, op weg van Duitsland naar Engeland. Drie maanden later spoelde er een lichaam aan op Terschelling, dat daarna in graf O-2 als onbekend persoon werd begraven.

Enkele maanden geleden meldde de 69-jarige zoon van het slachtoffer zich bij de politie om DNA af staan. Kort daarvoor had hij een bezoek aan het wrakkenmuseum op Terschelling gebracht. Zijn dochter, Mariëlle Penning, kleindochter van het slachtoffer, besloot eerder op zoek te gaan naar het verhaal van haar opa van wie ze aanvankelijk alleen wist dat hij met zijn schip was vergaan. Waar was onduidelijk. Pas in 1994, ruim veertig jaar na de Watersnoodramp, werd het wrak voor Terschelling gevonden. Toen Mariëlle Penning later hoorde dat een deel van het schip te zien was in het Wrakkenmuseum ging het balletje rollen. Via via vernam de familie dat er in 1953 ook lichamen waren aangespoeld.

Met de hulp van het coldcaseteam in Rotterdam werd hierna een onderzoek opgestart. In september kreeg de familie te horen dat Andries Penning, de man is die begraven ligt in graf O-2 op Terschelling. De familie wil over enige tijd een gedenksteen bij het graf plaatsen.

Ook interessant: Vermiste Urker visser na bijna 50 jaar geïdentificeerd

Bronnen

-https://www.politie.nl/nieuws/2019/november/15/01-aangespoeld-lichaam-na-66-jaar-geidentificeerd.html
-https://nos.nl/artikel/2310974-drenkeling-watersnoodramp-alsnog-geidentificeerd-leegte-wordt-opgevuld.html

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.818 actieve abonnees)

"Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief."

Meld u ook aan

Ook interessant

Zelfde rubriek

×