Songfestival-lied luidde Portugese revolutie in

1 minuut leestijd
Paulo de Carvalho tijdens het Songfestival van 1974
Paulo de Carvalho tijdens het Songfestival van 1974

In 1974 eindigde Portugal bij het Songfestival helemaal onderaan. De ballad E depois do adeus van Paulo de Carvalho kan dus moeilijk een succesnummer genoemd worden. Toch neemt dit lied een bijzondere plek in de geschiedenis van het songfestival in. Drie weken na het Europese muziekfeest luidde het nummer namelijk een belangrijke Europese gebeurtenis in.

Op 25 april 1974 werd op de kleine Portugese radiozender Emissores Associados de Lisboa precies om 22:55 uur het Portugese songfestivallied gedraaid. Enkele weken daarvoor was Paulo de Carvalho op het Songfestival weinig succesvol geweest met dit lied, maar in eigen land waren er nog wel liefhebbers. Het lied vertelt het verhaal van een man die verward is na het einde van een diepgaande liefdesrelatie. Met droefheid erkent hij dat liefde zowel vreugde als pijn met zich meebrengt

Toen opstandige officieren en soldaten het nummer op de radio hoorden, was dat voor hen hét teken om alle vooraf bepaalde strategische posities in het land te nemen. Het lied vormde zo het startsein voor de revolutie.

Bij de geweldloze militaire coupe die volgde werd de door António de Oliveira Salazar ingestelde dictatuur omvergeworpen. De Portugese revolutie staat ook wel bekend als de Anjerrevolutie, naar de bloemen die soldaten tijdens de staatsgreep van veel dankbare inwoners ontvingen. Gedurende de militaire junta die volgde werden democratische verkiezingen voorbereid. Ook werd de perscensuur afgeschaft en konden een groot aantal politiek gevangenen huiswaarts keren.

Paulo de Carvalho op het Songfestival van 1974:

Hoewel het lied van Paulo de Carvalho geen politieke lading had, luidde het nummer zo dus toch een belangrijke politieke gebeurtenis in. Het lied is hierdoor onlosmakelijk met de Portugese geschiedenis verbonden.

Duarte Mendes

Een jaar na deze revolutie stond namens Portugal de militair Duarte Mendes op het Songfestival-podium, die een jaar daarvoor zelf had deelgenomen aan de geweldloze militaire staatsgreep. Met zijn lied Madrugada, waarmee hij een zestiende plaats behaalde, kondigde Mendes een ‘Nieuwe Morgen’ aan.

Boek: Het Eurovisie Songfestival. Alle jaren, alle liedjes

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×