De Kunsthal in Rotterdam staat vanaf aankomende zaterdag in het teken van design uit de voormalige Sovjet-Unie. In de tentoonstelling, getiteld Rode welvaart. Sovjetdesign 1950-1980, zijn meer 360 objecten te zien, thematisch gerangschikt op het gebied van de auto, de jeugd, sport, ruimtevaart, het huishouden, mode en muziek uit de periode van het naoorlogse Rusland tot en met de val van het communisme.
Het museum over de tentoonstelling:
‘Rode Welvaart’ toont aan de hand van Sovjetdesign een fascinerend kijkje achter de schermen van het toenmalige IJzeren Gordijn. Van charmante retroproducten en grafische ontwerpen tot prototypes die staan voor een systematische, functionele en sociale ontwerpbenadering.
Bij de ingang komen bezoekers straks een ‘Volga GAZ-M21’ (Wolga) tegen. Een van iconen van de Sovjet auto-industrie, ook weleens een ‘tank in rokkostuum’ genoemd vanwege de elegante carrosserie en zelfs off-road opvallend gelijkmatige wegligging.
“Educatief en verantwoord opvoeden wordt in de Sovjet Unie, net als bij ons in de jaren 70/80, serieus aangepakt. Daartoe krijgen kinderen poppetjes in beroepskleding, mozaïekdozen, gereedschapsets, speelgoedfornuizen, alles in miniatuur tot en met de ‘Kalasjnikov’; een speelgoed vuurwapen voor de patriottische educatie van de jeugd.”
Na de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958 werden Sovjetcamera’s een belangrijk exportproduct. De Zenit-E is de meest populaire camera, waarvan er meer dan 8 miljoen zijn gemaakt – een wereldrecord voor de productie van dergelijke camera’s. Daarnaast geniet ook de Photosniper – handelsmerk van de Krasnogorsk Mechanische Fabriek – grote populariteit onder fotojournalisten en natuurfotografen. Met deze pistoolcamera, voorzien van telelens, pistoolgreep en schouderstut, kon flink ingezoomd worden. De eerste modellen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de veiligheidsdienst.
De Olympische Zomerspelen uit 1980 komen in de tentoonstelling ook ruim aan bod met onder meer een pictografisch systeem ontwikkeld door de afdeling Promgrafika om de buitenlanders te helpen hun weg te vinden door een stad waarin zij de taal en het schrift niet machtig zijn.
In de tentoonstelling zijn ook video-interviews te zien met diverse belangrijke Russische ontwerpers onder wie Yuri Soloview en Vladimir Runge. De documentaire ‘Design in the USSR’ uit 1977 die tot doel had om Sovjet design in het buitenland te promoten, laat archiefmateriaal zien.
De tentoonstelling, georganiseerd in samenwerking tussen het Moscow Design Museum, is te bezoeken van 26 september 2015 tot en met 14 februari 2016.