Dark
Light

Spaceshuttle Endeavour bereikt ‘laatste rustplaats’

Auteur:
1 minuut leestijd
De Endeavour in Los Angeles - Foto: NASA
De Endeavour in Los Angeles - Foto: NASA

De spaceshuttle Endeavour is zondag aangekomen bij het California Science Center in Los Angeles. Dit is de ‘laatste rustplaats’ voor de beroemde shuttle. Vanaf eind deze maand wordt de Endeavour er tentoongesteld.

Aan het spaceshuttle-tijdperk kwam vorig jaar zomer een eind toen de laatste shuttle (Atlantis), op de Amerikaanse vliegbasis Cape Canaveral, terugkeerde op aarde na een bezoek aan het internationale ruimtestation ISS.

Ruimtevaartorganisatie NASA bepaalde dat vier van ‘gepensioneerd spaceshuttles’ naar Amerikaanse musea zouden gaan. Naast de Endeavour zijn dat de Atlantis, Discovery en Enterprise.

De Endeavour had eigenlijk afgelopen zaterdag al aan moeten komen in California Science Center maar het vervoer liep wat vertraging op. De enorme shuttle moest dwars door de stad vervoerd worden en her en der stonden nog bomen en stoplichten in de weg. De andere drie shuttles zullen tentoongesteld worden in het Smithsonian Museum in Washington (Discovery), het Sea and Air Museum in New York (Enterprise) en het Kennedy Spacer Center in Florida (Atlantis).

De Endeavour in Los Angeles – Foto: NASA

Eind van een tijdperk

De eerste spaceshuttle ging in 1981 de ruimte in. Aan boord van de spaceshuttle Columbia bevonden zich toen twee passagiers: John W. Young en Robert Crippen. Vier jaar later stapte de Nederlander Wubbo Ockels aan boord van de Challenger voor een reis naar Spacelab D-1. Ockels is de eerste Nederlander die een vlucht door de ruimte maakte.

In totaal werden er 135 vluchten met spaceshuttles uitgevoerd. Gezamenlijk legden ze 872 miljoen kilometer af. Twee keer ging het mis. In 2003 explodeerde de Columbia en in 1986 viel de Challenger ongeveer een minuut na de lancering uit elkaar.

Zeven jaar geleden werd besloten het spaceshuttleprogramma stop te zetten. Het ruimtestation ISS zal de komende jaren bevoorraad worden door Russische raketten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×