Week van de koloniale geschiedenis

Spaceshuttles naar Amerikaanse musea

Endeavour – Foto: NASA
NASA stuurt vier ‘gepensioneerd spaceshuttles’ naar Amerikaanse musea. De ruimtevaartorganisatie heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om de shuttles Discovery, Enterprise, Endeavour en Atlantis. Eenentwintig Amerikaanse musea waren in de race voor een shuttle. Dinsdag maakte NASA-baas en voormalig astronaut Charles Bolden bekend naar welke musea de spaceshuttles verhuizen. Ze worden netjes verdeeld over het land. Bolden vroeg de musea wel of ze “goed voor de shuttles wilden zorgen”.Spaceshuttle Discovery krijgt een plek in het Smithsonian Museum in Washington. De Discovery, vernoemd naar ‘;eén van de schepen van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook, maakte afgelopen maand zijn laatste vlucht.

- advertentie -

De Endeavour, eveneens vernoemd naar een van de schepen van ontdekkingsreiziger Cook, wordt tentoongesteld in het California Science Center in Los Angeles. Dit ruimteveer is nog niet met pensioen. Eind deze maand begint de Endeavour aan zijn laatste missie.

De Enterprise is al sinds 1985 met ‘pensioen’ en was de afgelopen jaren te bewonderen in het Smithsonian in Washington. De shuttle krijgt nu een plek bij het Intrepid Sea and Air Museum in New York.

Spaceshuttle Atlantis begint in juni van dit jaar aan de 135e en laatste missie van het Amerikaanse spaceshuttleprogramma. De shuttle krijgt na terugkeer een plek in het bezoekerscentrum van het Kennedy Spacer Center bij Cape Canaveral, Florida. Vanaf deze locatie werden de afgelopen decennia de spaceshuttles gelanceerd.

NASA stuurt ‘gepensioneerde shuttles’ naar musea

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: