Dark
Light

Taalboekenprijs voor ’15 eeuwen Nederlandse taal’

Auteur:
1 minuut leestijd
15 eeuwen Nederlandse taal
15 eeuwen Nederlandse taal

Hoogleraar Historische taalkunde Nicoline van der Sijs heeft de Taalboekenprijs 2020 gewonnen met haar boek Vijftien eeuwen Nederlandse taal. In het prijswinnende boek wordt beschreven hoe het Nederlands is ontstaan uit het Indo-Europees, de voorouder van de meeste Europese talen.

Vijftien eeuwen Nederlandse taal - Nicoline van der Sijs
Vijftien eeuwen Nederlandse taal – Nicoline van der Sijs
De prijsuitreiking vond plaats tijdens een uitzending van radioprogramma De Taalstaat. Van der Sijs ontving de prijs (3000 euro en een oorkonde) uit handen van juryvoorzitter Nelleke Noordervliet. Het is de tweede keer dat deze taalboekenprijs is toegekend. De Taalboekenprijs is een prijs voor het beste taalboek, dat “bedoeld is voor een breed publiek, en dat oorspronkelijk, goed geschreven en taalkundig relevant is”. De prijs is een initiatief van het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw.

Ontwikkeling

In haar boek beschrijft Van der Sijs niet alleen hoe het Nederlands ontstond uit het Indo-Europees maar legt ze ook uit hoe de taal zich via het Oudnederlands en Middelnederlands ontwikkelde tot het Nederlands van nu. Volgens de jury is het boek zowel gedegen als zeer toegankelijk:

“Op de van haar bekende deskundige en erudiete wijze plaatst Nicoline van der Sijs taalontwikkeling in een historische en maatschappelijk context. Het boek is doordacht qua structuur, en verliest ondanks de vele details en wetenswaardigheden het grote verhaal van de taal nooit uit het oog. Dat alles resulteert in een boek dat zowel voor de liefhebber als voor de kenner een lust is om te lezen.”

Het prijswinnende boek: 15 eeuwen Nederlandse taal
Ook interessant: Proto-Indo-Europees – Er was eens een taal…
…of: Het Aramees: de eerste wereldtaal

Taalkundige Marc van Oostendorp over ’15 eeuwen Nederlandse taal’:

Prijsuitreiking door Nelleke Noordervliet
Prijsuitreiking door Nelleke Noordervliet (Foto: Bart Versteeg / OnzeTaal)
×