Tassenmuseum Hendrikje verwerft tas van Margaret Thatcher

Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam heeft de collectie deze week weten uit te breiden met een tas van Margaret Thatcher. De tas van de Britse premier werd aangekocht tijdens een veiling van Christie’s in Londen.

Margaret Thatcher
Margaret Thatcher
Het gaat om een grijze, leren handtas van het merk Asprey (1980). De eerste vrouwelijke premier van Groot-Brittannië, droeg de tas in 1984 op Camp David, waar zij een bezoek bracht aan president Reagan. Ook is zij met de tas in 1981 gefotografeerd toen zij haar ambtswoning op Downing Street 10 binnenstapte.

Tassenmuseum Hendrikje:

“Thatcher was onafscheidelijk van haar handtas, ook wel haar ‘wapen’ genoemd. Het stond symbool voor haar macht. Om haar mening kracht bij te zetten, sloeg zij regelmatig met haar tas op tafel. Door deze sterke relatie met haar belangrijkste accessoire ontstond midden jaren ’80 het werkwoord handbagging; het op een intimiderende manier verbaal aanvallen van haar tegenstanders tijdens kabinetsvergaderingen.”

Het museum betaalde omgerekend ongeveer 22.500 euro voor de tas.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: