Te koop: illegaal opgegraven maalsteen

1 minuut leestijd
Illegaal opgegraven Romeinse maalsteen, die niet op Marktplaats behoort maar in een museum
Illegaal opgegraven Romeinse maalsteen, die niet op Marktplaats behoort maar in een museum

Illegaal opgegraven Romeinse maalsteen, die niet op Marktplaats behoort maar in een museum
Illegaal opgegraven Romeinse maalsteen, die niet op Marktplaats behoort maar in een museum
Het leuke én relevante van de wetenschappelijke bestudering van de Oudheid is dat we te weinig data hebben. De meeste disciplines kunnen de hoeveelheid beschikbare informatie vergroten met extra waarnemingen, door experimenten te doen of een sonde te sturen in je buikholten of naar Pluto. De oudheidkunde is anders. Daar is altijd te weinig informatie.

Het nadenken over dit tekort vormt de intellectuele uitdaging. De training in deze vaardigheid is wat het vak belangrijk maakt. Je zou wensen dat militaire inlichtingendiensten opnieuw, zoals vroeger, archeologen, oudhistorici en classici rekruteerden, want die begrijpen iets van denken over “known unknowns” en “unknown unknowns”.

De dataschaarste brengt met zich mee dat de weinige gegevens die er zijn, extra bescherming behoeven. Daar zijn dan ook wetten voor. Ik linkte laatst naar dit filmpje waarin iemand doodleuk uiteenzet hoe een mummiemasker wordt kapotgemaakt om Griekse papyri te vinden. De vernietiging van egyptologische data is ronduit illegaal, die man hoort in de gevangenis en straffen moeten er ook zijn voor mensen die ermee te maken hebben, zoals helers en mensen die diefstal, vandalisme of heling faciliteren.

De meeste landen hebben een monumentenwet en een archeologische inspectie. Er zijn speciale politieafdelingen die zich richten op de illegale handel in oudheden. Reisleiders houden elke groep weer voor dat je, als je op een opgraving in het Midden-Oosten komt, niet de illegaal opgegraven muntjes moet kopen die je daar zo vaak worden aangeboden.

Als je oudheden wil kopen, koop het dan bij een net antiquariaat, want dan weet je dat de voorwerpen zijn geregistreerd en dat de informatie niet verloren is voor de wetenschap. Wie illegaal oudheden koopt, beschadigt de wetenschap en stimuleert illegale opgravingen in het Midden-Oosten. De foto’s van Apamea waar ik wel eens naar heb verwezen, illustreren de gevolgen.

Hier leest u er meer over. En u kunt dus beter op Marktplaats niet reageren op de advertentie hierboven.

~ Jona Lendering

Een van de lezers van dit bericht heeft – inzake de illegaal opgegraven maalsteen – inmiddels aangifte gedaan bij de Archeologische Inspectie.

Lees ook: Plundering, heling en vandalisme

Jona Lendering is historicus, webmaster van Livius.org en docent bij Livius Onderwijs. Hij publiceerde verschillende boeken en verzorgt een nieuwsbrief over de Oudheid. Zie ook zijn blog: mainzerbeobachter.com

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 53.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×