Tekeningen en schetsen Leo Vroman naar Literatuurmuseum

De Vroman Foundation heeft honderden tekeningen en schetsen van de hand van dichter Leo Vroman (1915-2014) overgedragen aan het Literatuurmuseum in Den Haag.

Tekening Leo Vroman (Literatuurmuseum)
Tekening Leo Vroman (Literatuurmuseum)
Vroman was vooral bekend als dichter en bioloog, maar hij tekende ook. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vluchtte de Joodse biologiestudent en beginnende dichter naar Nederlands-Indië, waar hij in 1942 alsnog krijgsgevangen werd gemaakt en in een kamp belandde. Het Literatuurmuseum:

“In het kamp tekende Vroman wat zich maar aandiende. Dat bleef hij doen: toen hij later in New York dagelijks in de metro zat, maakte hij er zijn ingenieuze ‘subway drawings’, en nog later, ouder en meer aan huis en werkkamer gebonden, begon hij met innovatieve computertekeningen.”

In zijn studietijd tekende Vroman al voor een studentenblad en in 1937 maakte hij samen met zijn vriend Anton Koolhaas een strip voor kinderen: ‘Stiemer en Stalma’.

Het Literatuurmuseum in Den Haag beheert het literaire archief van de schrijver. Nu heeft het dus ook een grote collectie tekeningen van Vroman in bezit. In het museum is een kleine expositie over de Nederlands-Amerikaanse dichter ingericht.

- advertentie -

Leo Vroman overleed drie jaar geleden in Fort Worth (Texas), waar hij met zijn vrouw woonde.

Boek: Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier