Week van de koloniale geschiedenis

Tentoonstelling: 1000 jaar Rotterdam

De Laurenskerk in Rotterdam | Foto: Hajo Piebenga – Schilderij: Abraham Storck, 1676
Museum Rotterdam staat deze zomer in het Schielandshuis stil bij de historie van Rotterdam, een stad die vaak zo modern lijkt maar naast een jong hart toch ook echt een oude ziel heeft.

In de afgelopen eeuwen heeft Rotterdam grote veranderingen ondergaan. De stad is door ondernemingszin en voorspoed gegroeid, maar ook getekend door tegenslag en rampen. De tentoonstelling 1000 jaar Rotterdam neemt de bezoeker mee langs tien omslagpunten in de geschiedenis van de stad.

Het water, levensader van de havenstad, is de constante factor in de tentoonstelling.

- advertentie -

Omslagpunten

De tien omslagpunten van Rotterdam worden zichtbaar gemaakt aan de hand van oude kaarten, klassieke en moderne kunst, maquettes en grote historische objecten. Vooral in de laatste twee eeuwen,als Rotterdam uitgroeit tot metropool, volgen de veranderingen elkaar snel op. Achtereenvolgens komen zo de Damstad, Waterstad, Transitostad, Moderne Stad, Verwoeste Stad, Wederopbouwstad, Wijkstad, Saneringsstad, Verdeelde Stad en Skyline Stad tot leven.

Speciaal voor de tentoonstelling is er een film gemaakt. Deze voert de kijker in een stroomversnelling van beelden mee door duizend jaar Rotterdam.

Rotterdammers van Formaat

Naast de stad, komen ook bewoners aan bod. Zestien zogenaamde Rotterdammers van Formaat geven de bezoeker een kijkje in hun leven en in het Rotterdam van hun tijd. Grote portretten, objecten en filmpjes laten zien hoe deze opvallende bewoners hun sporen hebben achtergelaten in de stad.

Strijdheren als Wolfert van Borselen en Jonker Frans, politici als Johan van Oldenbarnevelt, Suze Groeneweg en Pim Fortuyn, kunstenaars en muzikanten als Adriaen van der Werff en Jaap Valkhoff, dichters en schrijvers als Hendrik Tollens en Anna Blaman, visionaire ondernemers en risicozoekers als Anthony van Hoboken, Lodewijk Pincoffs, Abram Tuschinski en Kees van der Leeuw, volkshelden Kaat Mossel en Djunga de Biluca en natuurlijk geleerde en stadsicoon Erasmus van Rotterdam.

De tentoonstelling is vanaf 19 juni te bezoeken in het Schielandshuis in Rotterdam.

Rotterdammers van Formaat – Afb: Rotterdam Museum

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: