Tentoonstelling: Ikonen uit Macedonië

1 minuut leestijd

Twee Macedonische ikonen uit het Ikonenmuseum in Ohrid
Bij Museum Catharijneconvent Utrecht is vanaf februari een grote overzichtstentoonstelling met bijzondere kunstschatten uit Macedonië te zien. Topstukken van de tentoonstelling zijn ruim vijftig ikonen vanaf de elfde eeuw.

De republiek Maconië viert in 2011 haar twintigjarig onafhankelijkheidsjubileum. Museum Catharijneconvent grijpt die gelegenheid aan om in een grote tentoonstelling Macedonische kunstschatten onder de aandacht te brengen van een groter publiek. De tentoonstelling is mede tot stand gekomen op initiatief van de Macedonische Gemeenschap in Nederland.



In Nederland wonen ongeveer 14.000 Macedoniërs.

De meeste van de in de tentoonstelling opgenomen stukken zijn afkomstig uit het Ikonenmuseum in Ohrid en het Nationaal Museum van Macedonië in Skopje. In de tentoonstelling getiteld Ongekende schoonheid ligt de nadruk op ikonen en liturgische voorwerpen die, tot op de dag van vandaag, van grote waarde zijn bij de beleving van het oosters-orthodoxe geloof.

De meer dan vijftig te exposeren ikonen behoren volgens Museum Catharijneconvent tot de “top van de Byzantijnse cultuur”. Voor wat betreft de ontwikkeling van kunst en cultuur was Macedonië vanaf de negende eeuw toonaangevend op de Balkan. Het museum:

De ikonen uit dit gebied zijn van enorme kunsthistorische waarde en weerspiegelen het hoge beschavingspeil in de periode van circa 1100 tot 1350. De tentoonstelling ‘Ongekende Schoonheid’ laat niet alleen losse ikonen zien, maar ook een bijzondere reconstructie van een ikonostase met daarin ikonen en houten beschilderde deuren die in de kerk toegang geven tot de ruimte waar alleen de priester mag komen. Het plaatst de ikonen in hun oorspronkelijke context en licht zo hun functie toe.

Behalve ikonen worden dus ook verschillende liturgische voorwerpen getoond. In Utrecht zijn straks bijvoorbeeld terracotta reliëftegels uit Vinica te zien. In de vijfde en zesde eeuw sierden deze tegels verschillende vroegchristelijke gebouwen. Verder wordt er onder meer een in 2002 opgegraven goudschat geëxposeerd, inclusief het niet eerder tentoongestelde gouden masker uit de vijfde eeuw voor Christus.

De overzichtstentoonstelling loopt van 9 februari tot en met 11 mei 2011.

Lees ook: Iconen, bron van devotie

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Reageer

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 54.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
0
Reageren?x
×