Dark
Light

Tentoonstelling over ‘fotograaf van Westerbork’

Auteur:
1 minuut leestijd
Campagnebeeld van de tentoonstelling 'De fotograaf van kamp Westerbork'
Campagnebeeld van de tentoonstelling 'De fotograaf van kamp Westerbork' - Foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Het museum van Kamp Westerbork brengt de komende tijd met een tentoonstelling een ode aan ‘kampfotograaf’ Rudolf Breslauer, die van 1942 tot 1944 gevangen zat in kamp Westerbork. De filmbeelden die Breslauer in 1944 maakte in opdracht van kampcommandant Gemmeker gingen na de oorlog de hele wereld over als de Westerborkfilm. Vrij onbekend is dat de maker van deze film van beroep fotograaf was.

Tijdens zijn gevangenschap in kamp Westerbork maakte Breslauer niet alleen unieke filmbeelden van het doorgangskamp Westerbork. In opdracht van de kampcommandant maakte hij ook fotoreportages en daarnaast vrij werk. De hedendaagse fotograaf Sake Elzinga ging op zoek naar de fotograaf achter de filmbeelden, met de tentoonstelling De fotograaf van kamp Westerbork als uitkomst.

Elzinga deed als fotojournalist de afgelopen decennia geregeld verslag van herdenkingen en tentoonstellingen van het herinneringscentrum in Westerbork. Enkele jaren geleden stuitte hij tijdens dit werk op een map met historische foto’s van de natuur rondom kamp Westerbork, portretten van dieren en het werken op het land. De foto’s bleken te zijn gemaakt door Rudolf Breslauer. Elzinga herkende de taferelen in zijn eigen werk en werd geraakt door Breslauer die ondanks zijn gevangenschap aandacht had voor de schoonheid van de natuur en het alledaagse. Dit vormde het begin van een zoektocht naar de fotograaf.

Foto gemaakt door Rudolf Breslauer
Foto gemaakt door Rudolf Breslauer – Foto: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

De tentoonstelling De fotograaf van kamp Westerbork is te bezoeken vanaf vrijdag 31 maart. De presentatie maakt onderdeel van het themajaar De herinnering aan kamp Westerbork, over de vele betekenissen die in de afgelopen 78 jaar aan de historische plek zijn gegeven. Sake Elzinga is de vijfde van acht gastconservatoren.

DVD: Kamp Westerbork – De Film

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×