Dark
Light

Grote tentoonstelling over geschiedenis jodendom

2 minuten leestijd

Rimmoniem (siertorens voor een Torarol), Iran, ca. 1920 – Gross Familie Collectie
De Nieuwe Kerk Amsterdam presenteert deze winter in samenwerking met het Joods Historisch Museum een tentoonstelling over het jodendom. Aan de hand van ongeveer vijfhonderd bruiklenen wordt het verhaal verteld van drieduizend jaar Joodse religie, cultuur, kunst en geschiedenis.

Het jodendom is de oudste monotheïstische religie. Voor de tentoonstelling, getiteld Jodendom. Een wereld vol verhalen, worden een groot aantal bijzondere stukken samengebracht. De bruiklenen komen van internationaal gerenommeerde musea en collecties en uit particulier bezit.

De meeste ervan zijn volgens de Nieuwe Kerk nooit eerder in Nederland te zien geweest. De organisatie naar aanleiding van de tentoonstelling:



Kasjroet (messen voor koosjer slachten), Litouwen, ca. 1900, Hout, staal, parelmoer – Gross Familie Collectie

In de loop der eeuwen heeft monotheïstische religie zich over de wereld verspreid. Telkens wanneer joden op een nieuwe plek aankwamen, integreerden zij in hun nieuwe omgeving zonder hun identiteit te verliezen. Zo ontstond een grote variëteit aan verschijningsvormen, maar de kern van de religie is overal ter wereld hetzelfde. Al zolang het jodendom bestaat zijn er joodse verhalen. Vertellingen, parabels, legenden en liederen waren eeuwenlang een middel om de traditie levend te houden en te actualiseren.

In de tentoonstelling zullen de belangrijkste elementen uit het jodendom worden belicht. De kern vormt het Boek, de Tenach of de Hebreeuwse Bijbel (het Oude Testament). Helemaal zeker is het nog niet, maar het is de bedoeling dat in de tentoonstelling onder meer een Dode Zee-rol uit de eerste eeuw voor Christus te zien zal zijn.

Verder zal in de tentoonstelling de oudste complete Torarol, oorspronkelijk uit Erfurt en nu in de Staatsbibliothek in Berlijn, te zien zijn en kunnen ook verschillende kostbare handschriften, een schilderij van Chagall uit het Tel Aviv Museum of Art en het Alephbet Tapestry van de hedendaagse Russisch-Amerikaanse kunstenaar Grisha Bruskin bewonderd worden. De Nieuwe Kerk:

Elk object in de tentoonstelling wordt gepresenteerd als een kostbaar kleinood, of het nu gaat om een manuscript, een ceremonieel object, een schilderij of een maquette. De boodschap wordt ondersteund door een documentaire, daarnaast geven gefilmde interviews met zowel liberale als orthodoxe, bekende als onbekende joden van over de hele wereld de bezoeker een levendig beeld van de enorme diversiteit in jodendomsbeleving.

De tentoonstelling Jodendom. Een wereld vol verhalen maakt deel uit van een reeks tentoonstellingen van De Nieuwe Kerk over wereldreligies in cultuurhistorisch perspectief. Waar het Joods Historisch Museum zich met name richt op de joodse cultuur, religie en geschiedenis in Nederland, stelt De Nieuwe Kerk met deze tentoonstelling vooral de mondiale diversiteit centraal, met het gebouw als spirituele plek.

Chanoekalamp, Nederland, ca. 1900 – Collectie Joods Historisch Museum, Amsterdam

Grisha Bruskin, The Alefbet Tapestry, 2004–2006 – Privé-collectie

Tallit (gebedsmantel), Jemen, ca. 1940, Katoen, zijde, 248 x 105 cm – Gross Familie Collectie

Kruidenbus, Nederland, Amsterdam, voor 1712 – Collectie Portugees-Israëlitische Gemeente Amsterdam, Foto: Peter Lange

Toravoorhang, Moravië, 1856, Fluweel, garen, 218 x 153 cm – Het Joods Museum in Praag

Jodendom. Een wereld vol verhalen loopt van 17 december 2011 tot 15 april 2012

×