Dark
Light

Terugkijken: Hoe staat het met de beveiliging van musea?

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Van Gogh Museum / Luuk Kramer
Foto: Van Gogh Museum / Luuk Kramer
Naar aanleiding van diefstal van zeven schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam stond actualiteitenrubriek EenVandaag dinsdagavond stil bij de beveiliging van Nederlandse musea. Hoe staat het daar eigenlijk mee?


Aan het woord kwam onder meer beveiligingsexpert Ton Cremers, voormalig hoofdbeveiliger van het Rijksmuseum. Volgens de expert hebben de criminelen overduidelijk aangetoond dat het niet goed zak met de beveiliging van de Kunsthal.

De camerabeelden waren heel erg slecht. Ze konden heel makkelijk binnenkomen. In twee minuten tijd zeven schilderijen stelen met een waarde van tegen de twintig miljoen, en dan zo weg weten te komen. En dat niet door een paar professionele criminelen, maar door een paar klungelaars uit Roemenië.

EenVandaag stond ook stil bij andere incidenten. In totaal is er dit jaar in zeven Nederlandse schilderijen ingebroken en werden er daarbij waardevolle spullen gestolen. Cremers zou het een goede zaak vinden als de musea eens bij elkaar zouden komen om gezamenlijk te bekijken wat er gedaan kan worden op het vlak van beveiliging. De beveiligingsexpert:

Een dergelijke ontwikkeling heb ik nog niet kunnen constateren.

Toine Bergers, directeur van de Vereniging van Rijksmusea, stelt echter dat er de afgelopen jaren miljoenen in de beveiliging van musea is gestoken. Een roof uit het Van Gogh Museum in 2002 zou voor veel museum aanleiding zijn geweest het beveiligingsbudget op te schroeven.

Bekijk de reportage van EenVandaag hieronder:

sitestat

Gerelateerde boeken:

Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×