Week van de koloniale geschiedenis

Terugkijken: Nederland spil in roofkunst uit de DDR

sitestat

Vanuit Nederland is tussen 1979 en 1989 voor zeker 60 miljoen gulden aan gestolen DDR-kunst aangekocht. Dat blijkt uit onderzoek van actualiteitenrubriek EenVandaag.


De kunst werd, in opdracht van een geheime afdeling van het ministerie van Handel in Oost-Berlijn, gestolen van burgers in de DDR. EenVandaag liet in zijn uitzending van woensdagavond Chris van Damme aan het woord. Die beweert dat hij in de jaren zeventig en tachtig de grootste opkoper van kunst in de DDR was.

Volgens hem gingen er in die periode regelmatig containers vol met kunst naar Christie’s in Amsterdam. De kunst die daar niet werd verkocht zou bij zijn firma zijn opgeslagen.

- advertentie -

Onderzoek

Van Damme stelt dat hij destijds zelf niet wist dat het om gestolen kunst ging. Een advocaat die in EenVandaag aan het woord kwam, zette daar vraagtekens bij:

“Als je handelt met een dictatuur in die tijd, en je komt in een hal met zoveel honderden werken kunst en antiek, dan moet je je wel afvragen waar die stukken vandaan komen.”

Christies Amsterdam heeft inmiddels aangekondigd de zaak te laten onderzoeken.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: