Davidsfonds, een Vlaams cultuurwerk dat zich onder meer richt op de promotie van de Vlaamse cultuur. Davidsfonds geeft ook jeugd- en volwassenenboeken uit.
Veel bronnenmateriaal over en uit de Oudheid geeft de visie weer van de culturele elite, waarbij de โgewone mensenโ meestal tussen de mazen van het net belanden. Toch zijn er duizenden inscripties en opschriften โ die bestudeerd worden in de epigrafie (opschriftkunde) โ en particuliere levensverhalen bewaard gebleven, die een beeld geven van het leven van de doorsnee Romeinse burger.
In Nederland wordt, als je naar de menselijke geschiedenis kijkt, zeer loyaal omgegaan met mensen die geestelijke of lichamelijke beperkingen hebben. In de Oudheid was dat (veel) minder het geval, zo lezen we in de diepgravende studie van de Belgische historicus Christian Laes, Beperkt? Gehandicapten in het Romeinse Rijk (Davidsfonds, 2014).
De jaren 1914-1918 herbeleven van dag tot dag. Dat kan met de fraaie kalender 2014-2018, uitgegeven door uitgeverij Davidsfonds. Vijf jaar lang, precies honderd jaar later, herbeleeft de lezer de roerige oorlogsjaren in met name Vlaanderen, bij de IJzer, Rusland en het Midden-Oosten. Ook Nederland komt zo nu en dan voorbij.
Beleef elke dag uit de Eerste Wereldoorlog staat boordevol met weetjes. Met deze unieke kalender volg je dag na dag, vijf jaar lang, wat er precies een eeuw geleden gebeurde tijdens de oorlog.
De shortlist van de Davidsfonds Geschiedenisprijs is dinsdag bekendgemaakt. De prijs gaat naar de (levende) persoon die zich in Vlaanderen afgelopen jaar het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de popularisering van geschiedenis.
Indrukwekkend fotoboek over het landschap en de herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog in Belgiรซ. When you are standing at your hero’s grave, Or near some homeless village where he died, Remember, through your heart’s rekindling pride, The German soldiers who were loyal and brave. Men fought like brutes; and hideous things were done; And you have nourished hatred harsh and
De afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is sinds deze week een bijzonder collectiestuk rijker. Bijzondere Collecties ontving een zeldzaam exemplaar van het zeventiende-eeuws kookboek van Antonius Magirus. Het zogenaamde Koock-boeck oft Familieren Keuken-boeck werd afgelopen week aan Bijzondere Collecties geschonken door de Vrienden van de Bibliotheek van de UvA. Het boek werd in 1612 gedrukt in
Volg ons: